To so majhne pozornosti, ki krepijo partnersko zvezo

Verjetno ni človeka, ki si ne bi želel srečnega partnerskega odnosa. Pa vendar je dejstvo, da se določen delež zvez na dolgi rok ne obnese. Včasih je razlog v tem, da preprosto še nismo našli prave osebe, s katero želimo preživeti preostanek svojega življenja. Pogosto se nam zdi, da bo s pravo osebo prišlo tudi vse drugo. Zaupanje, iskrenost, večna ljubezen, strast, ki nikoli ne mine. To ni naključje, saj nam to prikazuje vsa današnja popularna kultura, z romantičnimi filmi na čelu. Da, ljubezen je lahko lepa kot v filmu, v to res ne gre dvomiti. Res pa je tudi, da je za zvezo potrebno ljubezen negovati. Da bosta ostala srečna in zaljubljena, ponujamo nekaj nasvetov za vsak dan.

Pogovarjajta se

Morda se sliši obrabljeno in klišejsko, pa vendar tako resnično. Ob koncu dneva, si vzemita čas zase in se pogovorita o tem, kako sta preživela dan. Ne izbirajte besed, povejte vse, lepe in tudi tiste manj lepe delčke vašega dneva. Kmalu vam bo jasno, kako sproščujoče zna biti to, da imate ob sebi osebo, ki ji lahko zaupate popolnoma vse. Ne pozabite, da mora partnerska zveza delovati vzajemno, zato bodite nekaj časa v vlogi poslušalci vi, nekaj časa pa vaš partner. Pogosto se zgodi, da v odnosu pozabimo na drugega in smo osredotočeni le na svoje želje in potrebe, partnerjeve pa ostanejo na stranskem tiru, ker jih bodisi ne izrazi dovolj jasno ali pa jih enostavno potlačimo. Kljub (navidezni) harmoniji v odnosu, je dobro odpirati tudi teme, kot so:
• Kaj me moti pri partnerju?
• Kaj pričakujeva v prihodnosti od odnosa in od življenja?
• Sva srečna skupaj?
• Ali uresničujem pričakovanja svojega partnerja in ali on uresničuje moja pričakovanja?

Prepiranje

Je sestavni del zveze in kljub temu, da ni najbolj prijeten, se mu ne morete izogniti. Vendar to ne pomeni, da je kreganje za zvezo nujno destruktivno. Obrnita ga sebi in predvsem vajini zvezi v prid. Na ta način se znebita nakopičene negativne energije, hkrati pa si dovolita na eni strani izraziti lastne želje in poglede, na drugi strani pa se učita prisluhniti drug drugemu. Pri tem pazita, da ostajata na spoštljivi ravni. Kljub temu, da ste vznemirjeni, se vzdržite zmerjanja, kričanja ali celo nasilja. Včasih je dobro, da si vzameta trenutek, zadihata in premislita. Določita znak, s katerim zaustavita prepir, ko gredo stvari predaleč.

Drobne pozornosti

So tiste, ki zvezo naredijo vznemirljivo in lepo. Ko obdobje začetne zaljubljenosti mine, ko se par ustali in pridejo v ospredje otroci in njihove potrebe, je seveda preveč pričakovati, da bomo doživljali presenečenja in vznemirjenja na vsakodnevni ravni. Pa vendar so drobne pozornosti tiste, ki jih ne bi smeli opustiti. Privoščita si prijeten filmski večer z romantično komedijo po izboru vaše boljše polovice. Obesite perilo, čeprav je to opravilo, ki ga navadno počne vaš partner ali partnerka. Pojdite z otroci na bližnji travnik po šopek rož, namesto v cvetličarno po vrtnico.
Počnita stvari skupaj pa četudi gre za povsem vsakdanja opravila. Verjemita, nista edina, ki sta preveč zasedena z obveznostmi, da bi si lahko vsak dan privoščila skupno razvajanje. Namesto obiskovanja koncerta, kot sta to počela včasih, si prižgita glasbo kar doma. Koncert imata lahko med pomivanjem posode. Tudi sprehod po gozdu zna biti zelo sproščujoča dejavnost. Ali pa razvajanje v domači banji zvečer po napornem dnevu.
In nenazadnje je ob koncu dneva pomembno le to, da lahko zaspite ob človeku, ob katerem se počutite varni, gotovi in ljubljeni. Naj bo to obojestransko, ker tisto kar damo, tudi dobimo.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo