ZAKAJ BI MORAL MED POTOVANJEM VSAK PUSTITI TELEFON DOMA?

Si sploh lahko predstavljamo, kako bi bilo potovati naokoli brez telefona? Saj vemo – če ne slikamo in takoj objavimo na Instagram, se seveda ni zgodilo. A v resnici nam takšen eksperiment ne bi niti malo škodil. Zakaj ne bi naslednjič, ko se odpravimo na potovanje, enostavno telefona pustili v sobi in nekako poskušali uživati v družbi drugih ljudi in opazovanju dogajanja okoli sebe? Seveda bo začetek težak in bo potrebno nekaj prilagajanja, a zagotovo se bomo nekaj novega naučili. Kaj bomo najverjetneje ugotovili?

Delo lahko počaka

Saj poznate občutek: ležimo na plaži ali jemo večerjo v lokalni restavraciji in pogledamo na mail, kjer nas čaka cel kup službenih sporočil. Tudi, če smo napisali sporočilo, da smo nedosegljivi, nam vsako preverjanje maila lahko hitro pokvari užitek. Če bomo telefon pustili v hotelski sobi, je enostavno nemogoče, da bi delo nesli s sabo na počitnice.

Razmišljajmo zunaj okvirov fotoaparata

Ko naredimo fotografijo, je to takoj pol urni poseg, saj moramo sliko urediti, uporabiti filtre in jo narediti perfektno ter primerno za objavo. A to nam dejansko krade pomemben čas, ki ga lahko preživimo na drugačen način. Nič ni narobe, da slikamo, a brez telefona. Lahko si omislimo star analogni ali polaroidni fotoaparat.

Bolje spimo

Naravna svetloba in tema nam omogočata, da je naše telo povezano z okoljem okoli nas, študije pa kažejo, da modra svetloba telefonov lahko vpliva na zatiranje izločanja melatonina v naša telesa. Ponoči ima modra svetloba še večji vpliv na melatonin, zato je pametno, da se med počitnicami izogibamo telefona in tako poskrbimo za boljše spanje.

Naj bodo lokalci naši vodiči

Mogoče se nam zdi nemogoče, da bi potovali brez aplikacij, kot so Google Maps, Instagram, Tripadvisor in podobno, a hitro lahko ugotovimo, da imajo lokalci precej boljše nasvete in priporočila kot influncer, ki ga redno spremljamo.

Preživimo dejanski kvaliteten čas

Če imamo napravo ves čas v rokah, je to precej moteče. Kako imamo lahko globoke pogovore z ljudmi, ki potujejo z nami, obenem pa popolnoma izgubimo občutek za čas, ker smo ves čas na telefonu. Odložimo telefon, uživajmo v družbi ljudi, spoznavajmo novo kulturo. Če nimamo več o čem govoriti, pa preprosto vržimo igro kart.

Povzeto po: Camille Styles

K. R. 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo