ZAKAJ JE VSAKODNEVNO BRANJE TAKO KORISTNO?

Danes so knjige bolj kot kdaj koli prej lahko dostopne in cenovno dostopni predmeti. Trda vezava, mehka vezava, spirala, žepne knjige, elektronske knjige. Veliko različnih formatov, ki nam olajšajo dostop do želene knjige. Vsakodnevno branje nam prinaša koristi, ki jih ne smemo zamuditi.

Branje nas duševno obogati in tako pomaga našim možganom, da optimalno delujejo. Vendar  to velja za branje knjig, ne revij, časopisov ali svojega najljubšega bloga. Pomembno je, da se poglobimo v prebrano in se osredotočimo na znake, dejanja literarnih oseb in poglavja ter jih primerjamo z resničnim svetom. Vsakodnevno branje nam ob tem zelo pomaga.

Večja čustvena inteligentnost

Branje nam omogoča, da se spoznamo z različnimi liki, ki jim sledimo med njihovimi dogodivščinami. Mnogi v nas obudijo občutke, ki smo jih že sami doživeli, zaradi česar se lažje postavimo v njihovo kožo in poskušamo razumeti njihov način razmišljanja ter dejanja. Povsem možno je, da bomo v življenju lažje in hitreje opravili z občutki, s katerimi so se srečevali nam ljubi literarni liki.

Bogat besedni zaklad

To je eden izmed najbolj poznanih pozitivnih vidikov, ki jih prinaša vsakodnevno branje. Na ta način vzpostavimo povezavo med besedami in besednimi zvezami, ki jih uporabljamo v vsakodnevnem pogovoru s tistimi, ki smo jih prebrali v knjigi. Več kot beremo, bolj bogat bo naš besedni zaklad, še posebej v primeru, da prebiramo različne literarne zvrsti.

Večja splošna razgledanost

To velja ne glede na to, ali beremo kroniko ali znanstveno fantastiko. Veliko literature se nanaša na starejše mite in legende, ki povečujejo naše znanje o preteklosti, spet druge knjige se bolj dotikajo tematik, ki opisujejo sedanjost. Pri branju si bomo zmeraj zapomnili tiste podatke, ki se nam zdijo najbolj zanimivi in tako razširili naše splošno poznavanje.

Slovnično pravilnejše izražanje

Še druga izmed najbolj poznanih pozitivnih stvari prebiranja knjig. Vsakodnevno branje pripomore k temu, da se bolje izražamo tako ustno kot pisno. Večkrat kot bomo videli napisano besedo, lažje si bomo zapomnili, kako je napisana.

Kritično razmišljanje

Več kot beremo, z več problematikami se bomo srečali. To nam omogoča, da kritično razmišljamo o literarnem dogajanju, se postavimo na stran enega izmed likov in poskušamo razumeti zgodbo iz njegovega vidika. Možno je tudi, da se z njim ne strinjamo ali celo vmes spremenimo svoje razmišljanje.

Zabava in sprostitev

Branje je lahko izredno zabavno, če se zabavamo skupaj z liki in njihovimi dogodivščinami. Nevede jih prilagodimo svojim okusom, izkušnjam in željam ter tako skupaj z njimi popoldne preživimo v sproščenem duhu.

Povzeto po: La mente es maravillosa

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo