Živila, ki jih ne smeš uživati za večerjo

Obstajajo določena živila, ki jih nutricionisti odsvetujejo za večerjo? Ponavadi so težje prebavljiva, zaradi česar je moten tvoj spanec. Več preberi spodaj.

Rdeče meso

Po veliki porciji rdečega mesa – pa naj bo to zrezek ali zarebrnica – bi marsikdo najraje zadremal. Problem pa je, da je meso polno beljakovin in maščob, zaradi katerih je telo v pogonu še pozno v noč, saj se meso presnavlja dlje časa kot večina ostalih živil. Trden spanec pa zahteva kar se da mirno telo.

Po drugi strani se ni potrebno izogibati prav vsem vrstam mesa, saj nekatere vsebujejo veliko železa in triptofana, ki pripomoreta k zdravemu, mirnemu spancu. Le ne jejte ga tik preden se odpravite v posteljo.

Česen

Poleg tega, da boš imela po njem slab zadah, kar utegne krotiti spanec tvojega partnerja, česen slabo vpliva tudi na tvoj spanec. Spada namreč med tiste močnejše začimbe in glede na to, da rad vznemiri želodec, je uživanje česna pred spanjem še posebej odsvetovano tistim z občutljivim želodcem in dovzetnim za refluks kisline.

Testenine

Testenine so hiter in topel obrok, ki je obenem tudi enostaven za pripravo, a tudi te niso najboljša izbira za obrok pred spanjem. Gre za enostavne ogljikove hidrate, ki se bodo med tvojim počitkom spremenili v maščobne obloge. Poleg tega jim je navadno dodana omaka iz paradižnika, smetane, sira ali olja, kar vse vsebuje precej kalorij. Testenine imajo visok glikemični indeks, zato bo tvoj krvni sladkor drastično poskočil, zaradi česar utegneš ležati v postelji, zaspati pa ne moreš.

Temna čokolada

Tudi za temno čokolado te bo morda presenetilo, da je na tem seznamu – navsezadnje ne vsebuje veliko sladkorja, saj gre za bolj zdravo različico te pregrehe! A v njej se nahaja kofein. Določeno količino tega pravzaprav vsebujejo vse vrste čokolade, poleg tega pa jo bogatijo še stimulanti, kot je teobromin, ki pospešijo srčni utrip. Brez kofeina in teobromina je navadno le bela čokolada, a pri tej je problem stari sovražnik kakovostnega spanja – sladkor.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo