ZNATE DOLOČITI SVOJ TIP KOŽE? NI TAKO ENOSTAVNO

Najpomembnejši korak pri skrbi za vašo kožo je, da ugotovite, kakšen tip kože imate in kako se vaša koža prilagaja različnim okoliščinam. Koža je vaš največji organ, ki je prav tako kompleksen kot srce, pljuča, jetra in ostali vitalni organi. Če uporabljate kozmetiko, ki je preveč groba, se bo to hitro poznalo. Vzemite si čas in ugotovite, kaj vam ustreza, vaša koža pa bo posledično postala bolj zdrava in sijoča.  

 

Koža vsakega človeka je unikatna, obstaja pa nekaj načinov, ki vam bodo pomagali ugotoviti, kateri tip kože imate vi. Trije glavni tipi so: mastna, normalna in suha. Za vas smo pripravili dva načina, s katerimi boste ugotovili, kateri je vaš tip kože.  

 

METODA ČISTEGA OBRAZA

Očistite svoj obraz z blagim čistilom in ga nežno obrišite z brisačo. Kožo pustite popolnoma brez vsega in po 30 minutah preverite ali se vaša lica, brada, nos in čelo svetijo. Po nadaljnjih 30 minutah preverite, ali je medtem ko se smejite in delate obrazne grimase, vaša koža izsušena. Če se vam zdi, da se koža zateguje, potem je naverjetneje suha. Če opazite sijaj na nosu ali čelu potem je najverjetneje normalna. Če se svetijo tudi lica in ostali deli, potem je vaša koža najverjetneje mastna.  

 

METODA S PIVNIKOM

Ta metoda je hitrejša in najbolj učinkovita, da pokaže razliko med mastno in suho kožo. Nežno potapkajte pivnik po različnih delih obraza. Listek nato podržite pod lučjo in preverite, ali je masten.  Če je na listu le malo ali nič oljnato, je vaša koža najverjetneje suha. Če je na pivniku olje le od čela in nosu, je vaša koža normalna. Če je listek popolnoma masten, potem je najverjetenje, da je vaša koža mastna.  

 

 

Kako brez testov ugotoviti, kakšna je vaša koža? 

 

SUHA KOŽA: čez dan imate občutek, da vas ves čas nekaj zateguje, opazili pa boste tudi lise. Suha koža je dedna, lahko pa je tudi posledica prehrane, okoljskih faktorjev ali celo dehidracije. Skrbite, da spijete dovolj vode in se mažete z vlažilnimi kremami. 

 

NORMALNA KOŽA: pri vas se na licih pojavlja suha koža, večinoma pa je vaša koža ravno prav navlažena. 

 

MASTNA KOŽA: če imate mastno kožo, vam to hitro lahko zamaši pore in začenjo se pojavljati mozolji. Mastna koža pa je videti mlajša, saj ima več naravne vlažnosti, kar pomeni, da se tudi manj guba. 

 

Vir: Tatcha.com  

 

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo