Ta trik ti bo pomagal, da se znebiš želje po sladkem

Zagotovo se tudi tebi večkrat zgodi, da si zaželiš nekaj sladkega. Čeprav se skušaš prepričati, da tega v resnici ne potrebuješ in da boš kasneje obžalovala, ti telo govori drugače. Kako se upreti temu občutku? Kako se prepričati, da je želja po sladkem le igra tvojih možganov?

Privošči si kratko vadbo

Želja po sladkem pride nenadno, vendar pa se morate zavedati, da bo prav tako nenadno tudi minila. Prekinite rutino, ki vas privede do vselej enakega rezultata, da se na koncu znajdete na kavču s piškoti in čokolado. Če začnete hrepeneti po sladkem med tipkanjem na računalnik ali gledanja filma, se odpravite na 30-minutni sprehod ali pa si privoščite kratko vadbo. Telesna aktivnost dokazano izboljšuje razpoloženje, saj se zviša nivo serotonina v možganih. Resda se raven tega hormona zviša tudi v primeru, da pojeste kos ali dva čokoladne torte, vendar med eno in drugo situacijo obstaja bistvena razlika. Po zaužitju enostavnih rafiniranih sladkorjev se nivo serotonina nenadno zviša, nato pa hipoma tudi upade, po vadbi pa skok serotonina ni tako bliskovit: zvišuje se počasi in nudi dolgotrajnejši občutek zadovoljstva.

Pripravi zdrav posladek

Dodajte svojim jedem naravno sladkost, vsake toliko si denimo za prilogo privoščite pire iz sladkega krompirja. V prilogo iz rdečega zelja ali v korenčkovo juho dodajte sok sveže stisnjene pomaranče in kanček cimeta. Tudi suhe marelice ali slive obogatijo okus marsikatere omake, priležejo se tako mesu kot zelenjavi. Po obroku si privoščite hranljivo in naravno sladico, na primer pečena jabolka z orehi ali kompot, ki ste ga sladkali s kokosovim sladkorjem ali stevijo.

Uživaj uravnotežene obroke

Jedilnik si sestavite vnaprej, vaši obroki naj bodo uravnoteženi. Izbirajte živila z nizkim glikemičnim indeksom, omejite količino ogljikovih hidratov, izbirajte hrano, ki bo pomagala ohraniti raven sladkorja v vaši krvi po jedi. Nizek glikemični indeks imajo med drugim rjavi riž, divji riž, kvinoja, sladki krompir, stročnice in večina sadja. Vsem obrokom dodajte beljakovine, na ta način boste še najbolj uspešno zatrli apetit po sladkem. Beljakovine dodajte zajtrku, kosilu in večerji. Priporočljivi so zlasti jajčni beljaki, grški jogurt, perutnina, ribe, pusto meso, tofu in stročnice.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo