5 NAPAK PRI SOCIALIZACIJI PSA

SOCIALIZACIJA = IGRA S PSI

 

Najpogostejša napaka pri lastnikih psov je, da socializacijo psa enačijo z igro z drugimi psi, kar pa ne drži, sploh če je igra nenadzorovana. Če je mladiček v igri z drugimi psi, lahko to vodi do številnih težav pri vzgoji in šolanju, saj se bo mladiček bolj navezal na druge pse kot na lastnika. Velika je možnost tudi različnih poškodb, saj se mladičkovo telo še razvija in je občutljivo. Postanejo pa tudi neodzivni, kar lahko postane velika težava pri kasnejšem učenju odpoklica.

 

 

SPREHODI BREZ POVODCA

 

Sprehodi brez povodca in življenje brez omejitev za psa ni priporočljivo. Psi se hitro naučijo prezreti lastnikov klic, začnejo raziskovati in gredo vedno dlje od lastnika.

 

DELO BREZ NAČRTA

 

Za socializacijo psa je pomembno, da imate skrbno izdelan načrt, ki sledi vašim željam in ciljem. Pri tem moramo upoštevati pasemska izhodišča in karakter psa, a v vsakem primeru vložiti veliko dela.

 

PREHITEVANJE

 

Izpostavljanje prevelikim motnjam prezgodaj. Pomembna je postopnost, potrebna je priprava na okolje, kjer bo pes živel, šele na to izpostavljanje večjim motnjam.

 

SLABA ORGANIZACIJA DELA ZNOTRAJ DRUŽINE

 

Socializacija je kompleksen proces, ki zahteva pozornost in delo več mesecev lahko traja do starosti enega leta ali enega leta in pol. Če pes živi v družini, je zato pomembno, da se v ta proces vključi celotna družina, saj bodo le tako razumeli smisel določenih korakov.

 

Povzeto po: Alfakan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo