5 NASVETOV, KAKO SE SPOPASTI Z IZGUBO LJUBLJENE OSEBE

Trenutek, ki si ga nihče ne želi, vendar ga vsi vsaj enkrat doživimo. Smrt osebe, ki nam je bila zelo blizu. Kako se soočiti s takšno izgubo? Pravijo, da čas zaceli vse rane, vendar takšne rane se ne zacelijo tako hitro.

V primeru smrti ljubljene osebe je pomembno, da bolečine ne skrivamo v sebi in da se soočimo s to izgubo. Pomembno je tudi, da se iskreno razjočemo, saj zadrževanje solz nikoli ni dobra izbira. Zagotovo nam ne bo v istem trenutku lažje, vendar si je potrebno vzeti čas za žalovanje.

Lahko je reči, težje storiti – vendar življenje gre naprej in potrebno se je pobrati. Ker gre za zelo težke in čustveno zahtevne zadeve, smo pripravili par nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri takšni izgubi.

Sodelujte pri zadnjem slovesu

Molitve, pogreb, sedmina in ostale žalne slovesnosti pomagajo svojcem, da se v prvih dneh po izgubi ponovno zberejo v čast ljubljene osebe. Že prisotnost drugih ljudi, ki so cenili vašo ljubljeno osebo, predstavlja občutek tolažbe.

Izrazite in osvobodite svoja čustva

Ne zadržujte joka, če se vam zdi, da boste jokali. Če je poslušanje določenih pesmi ali opravljanje določenih stvari za vas boleče, ker prinaša spomine na osebo, ki ste jo izgubili, tega ne opravljajte. Normalno je, da tako čutite. Čez čas bo manj bolelo.

Govorite o tem

Vendar le, če vi tako želite. Nekaterim osebam je lažje, ko govorijo o osebi, ki so jo izgubili, saj s tem ohranjajo spomin na njo, spet drugim je lažje, če se je nekaj časa ne omenja. Zmeraj je potrebno spoštovati želje ostalih, saj se nihče ne sme počutiti prisiljenega govoriti o nečem, česar ne želi pogrevati.

Ohranjajte spomine

Ustvarite nekaj, kar vas bo spominjalo na osebo, ki ste jo izgubili. Posadite drevo in spremljajte njegovo rast, sodelujte pri dogodkih, ki imajo dobrodelno noto ali zgolj ustvarite album s skupnimi fotografijami.

Pridružite se skupini, ki vam bo v podporo

Če se vam zdi, da se sami niste zmožni soočiti z izgubo, vas naj ne bo sram prositi za pomoč. Posvetujte se s kakšnim družinskim članom in skupaj poiščite skupino, ki vam bo pomagala prebroditi te težke trenutke.

Povzeto po: Kids Health

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo