5 TRIKOV ZA POMIRITEV, KO STE NERVOZNI

Pogosto govorimo o stvareh, ki jih lahko storimo, da bi premagali občutek tesnobe. Toda kaj se zgodi v ključnih trenutkih? Pogosto teorije ne zmoremo uporabiti v praksi. Kako se torej umiriti, ko smo živčni? Ali obstaja formula za premagovanje tesnobe? Za vas smo pripravili seznam 5. trikov, ki vam pri tem lahko pomagajo.

Nekaj se je zgodilo. Nekaj, kar je v tebi aktiviralo mehanizem tesnobe. V prsih te tišči in ne veš, kaj storiti, da bi minilo. Da stanja ne bi še poslabšali, je priporočljivo slediti naslednjim trditvam.

Poskusite globoko dihati

Ko smo zaskrbljeni, se velikokrat naše dihanje pospeši, občasno lahko celo čutimo, da težko dihamo, naše telo drhti in tresejo se nam noge. V teh trenutkih je najbolj priporočljivo zajeti sapo, jo zadržati nekaj časa in jo nato spustiti. Tako bomo pomirili svoje telo in obvladali situacijo.

Če govorite v javnosti, priznajte, da ste živčni

Verjetno ste zelo nervozni, ko v javnosti govorite pred večjim občinstvom. Vaš glas se trese, znojite se bolj kot ponavadi, čutite tresljaje po celotnem telesu, včasih celo naredimo čudne premike rok in nog. V takšnih situacijah je najbolje, če občinstvu priznate, da ste živčni. S tem boste ozračje napetosti zamenjali z občutkom simpatičnega posmeha in se še dodatno zbližali s svojo publiko.

Ne obremenjujte se s simptomi

Poskusite ignorirati simptome živčnosti in tesnobe in se raje osredotočite na druge stvari. Tako boste sčasoma pozabili, da ti simptomi obstajajo, saj se bodo zmanjšali, ko boste nehali misliti na njih.

Naredite to, četudi ste živčni

Občutek tesnobe vas obdaja, ker ste prepričani, da se bo zgodilo nekaj, česar si ne želite. Zato je pomembno, da se ne poskušate izogniti simptomom tesnobe, ampak se z njimi soočite. Če boste počeli to, kar vas straši oz. v kar ne verjamete, se boste ob uspehu s tem zgolj osvobodili tesnobe.

Pomisli na to, o čemer ne razmišljaš

Ko smo živčni, razmišljamo zgolj o tem, kar nas je privedlo do tega stanja in ignoriramo okolico, ki nas obdaja. Ko se to zgodi, je pomembno, da začnete razmišljati o vsem, kar je okoli vas, čeprav se v tistem trenutku to zdi nepomembno. Tako boste pozornost preusmerili na ostale faktorje in s tem bo občutek tesnobe počasi izginil.

Povzeto po: Como Superar

 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo