5 UČINKOV KAVE NA TELO, KI JIH ŠE NE POZNATE

Kava je po vsem svetu tako razširjena pijača, da praktično ni odrasle osebe, ki še ne bi poskusila vsaj požirka. Glede na količino prodanih kavnih zrn lahko potrdimo, da smo ljudje veliki ljubitelji kofeina. Če si tudi sama ljubiteljica kave, te bodo zagotovo zanimali njeni pozitivni učinki na naše telo.

Dejstvo, da smo veliki ljubitelji kofeina, je zelo dobrodošlo. Kava namreč pozitivno vpliva tako na možgane, kot tudi na kožo in telo nasploh. Tukaj so razlogi, zakaj bi jo morali vsako jutro uživati v še večjih količinah.

S kavo dobite veliko več antioksidantov kot pri drugi hrani

Nič se ne približa količini antioksidantov, ki jih zagotavlja kava. Čeprav imata tako sadje kot zelenjava na tone antioksidantov, se zdi, da jih človeško telo še vseeno največ dobi prav iz kave.

Stres se zmanjša, če samo zavohamo kavo 

Pri ljudeh, ki so bili zaradi pomanjkanja spanca izpostavljeni stresu, že sam vonj kave pomaga, da se stres zmanjša. Pomagala naj bi tudi zrna kave na vaši nočni omarici.

Kava je zelo dobra za jetra, še zlasti, če uživate alkohol

Vsaj ena skodelica kave na dan pomeni 20% manjšo verjetnost, da se razvije jetrna ciroza, ki jo povzroča prekomerno uživanje alkohola. Zdi se, da pitje kave pomaga zaščititi jetra in tako pozitivno vpliva na vaše zdravje.  

Pitje kave te lahko naredi boljšega športnika

Znanstveniki trdijo, da skodelica kave pripomore k boljši telesni pripravljenosti, še posebej pri športih, ki zahtevajo veliko vzdržljivosti, kot sta tek in kolesarjenje. Kofein poveča število maščobnih kislin v krvnem obtoku, ki športnikom omogočajo, da absorbirajo  te maščobe kot gorivo in tako povzroči, da se majhne rezerve ogljikovih hidratov v telesu skladiščijo vse do telovadbe.

Kava nas dela bolj inteligentne 

Kavo običajno pijemo, ko nam primanjkuje spanja. Količina zaužitega kofeina nas ne samo zbudi, ampak tudi povzroči, da možgani delajo bolj učinkovito in inteligentno. To pomeni, da bi kavo morali uživati zmeraj, ko moramo biti zelo pozorni, logično razmišljati ali ko bi radi uporabljali funkcije, povezane z inteligenco.

Povzeto po: Huffington Post

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo