6 DEJAVNIKOV, KI NEGATIVNO VPLIVAJO NA PRODUKTIVNOST

Sovražniki produktivnosti ustrezajo tistim dejavnikom, zaradi katerih brez kakršne koli potrebe izgubljamo čas ali vlagamo svoj trud. Vredno jih je prepoznati in spremeniti, da bodo prenehali biti dejavniki, ki nas izčrpavajo in negativno vplivajo na našo produktivnost.

Kaj vse vpliva na našo produktivnost? Gre za tiste dejavnike, zaradi katerih v službi preživite več časa, kot je potrebno za opravljanje določene naloge. So tudi tisti, zaradi katerih morate za dosego želenega cilja vložiti več sredstev, časa in napora kot sicer.

Biti produktiven je nekaj, kar koristi tako delavcu kot delodajalcu. Za delavca je to pomembno, saj pomeni, da s tem prihrani svojo energijo, delodajalcu pa predstavlja zanesljivega in učinkovitega delavca.

Vendar naša produktivnost ni zmeraj najboljša, ne da bi natančno vedeli, zakaj. Odgovor je morda v enem od tistih sovražnikov produktivnosti, ki pogosto ostanejo neopaženi, vendar močno vplivajo na naše delo. Kateri so? Kako vplivajo na nas?

Pomanjkanje motivacije

Gre za enega izmed največjih sovražnikov produktivnosti. Pomanjkanje motivacije pomeni, da v določenem trenutku od sebe ne dajemo vsega, kar bi lahko in s tem posledično zmanjšujemo svojo produktivnost.

Slaba organiziranost

To odločilno vpliva na razpoložljiv čas. Dobra organiziranost pomeni, da natanko veste, kje se stvari nahajajo, zato boste določen dokument ali pripomoček našli dovolj hitro, da boste opravili s svojo zadolžitvijo.

Slaba komunikacija

Kolektiv, v katerem vlada jasna, odprta in spoštljiva komunikacija, je zanesljiv in prijeten za delo. Olajša tudi odnose med tistimi, ki sestavljajo organizacijo in daje večji občutek pripadnosti.

Slabo vzdušje v delovnem okolju

Med vsemi sovražniki produktivnosti je slabo vzdušje tisti, ki s seboj potegne vse ostale. Slabo vzdušje na delovnem mestu kvari motivacijo in komunikacijo med zaposlenimi, hkrati pa širi nezainteresiranost in pomanjkanje občutka pripadnosti. Več nasvetov za delo v slabem vzdušju najdete TUKAJ.

Nadure

Obstajajo osebe, ki verjamejo, da bodo z dodatnim delom zagotovili boljšo kakovost in rezultat izdelka. Po navadi se zgodi ravno nasprotno, saj nadure vodijo v utrujenost in zmanjšanje produktivnosti.

Slab odnos s šefom

Šef, ki se obnaša kot tiran, ali je zmeraj odsoten je šef, ki si ga nihče ne želi. Pravi šef svoj kolektiv navdihuje, spodbuja, motivira in sklepa potrebne kompromise.

Povzeto po: La mente es maravillosa 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo