10 ŽIVIL, KI JIH MUCKI NE BI SMELI UŽIVATI

Pogosto se dogaja, da ostanke kosila namenimo štirinožnim prijateljem, ki jih z veseljem pospravijo. Ne da bi se zavedali, jim lahko s tem zelo škodujemo, saj je seznam živil, ki jih mucki ne bi smeli uživati, precej dolg.

Mačke so mesojede živali že iz daljne preteklosti in njihova prehrana bi morala biti izključno mesna. Ob pravilni prehrani se bo vaš mucek počutil zadovoljnega in vam bo tudi zaupal.

Veliko muckov je prepuščenih usodi ulice, kjer pa se srečajo z veliko živili, ki jih mucki ne bi smeli uživati. Pri tistih, pri katerih lahko vplivate na prehrano, se izogibajte naslednjih živil:

Mleko

Morda se sliši neverjetno, toda mleko je lahko nevarno za odrasle mucke. Ko odrastejo, niso več tako odporni na laktozo in jo težko prebavljajo, zato jim škoduje. Lahko mu postrežete mleko brez laktoze, vendar ne prepogosto.

Surove ribe

Surove ribe za mucke niso priporočljive, saj so v nasprotnem primeru izpostavljeni možnosti okužbe z raznimi zajedavci. V primeru, da ga hranite z ribo, naj bi ta primerno kuhana oz. pečena in brez soli.

Kosti

Za mucke ni priporočljivo uživanje kosti, sploh ne drobnih (ribjih). Le te lahko namreč poškodujejo njihov požiralnik ali se zataknejo, če pa uspejo priti do želodca, lahko povzročijo resne poškodbe organov.

Surova jajca

Podobno kot pri surovih ribah, se lahko tudi pri jajcih okuži z zajedavci, na primer s salmonelo.

Čokolada

Primanjkuje jim encim, ki bi razgrajeval teobromin, torej substanco, ki se nahaja v čokoladi. To pomeni, da je ne morejo prebaviti, skladiščenje čokolade pa lahko vodi v resno zastrupitev.

Sladkarije in sladkor

Tudi encima za razgradnjo sladkorja jim primanjkuje, zato mucki ne bi smeli uživati nobenih sladkorjev.

Čebula

Čebula je za mucke nevarna, ker uživanje le te uničuje njihove rdeče krvne celice, kar lahko vodi v slabokrvnost.

Česen

Podobno kot pri čebuli, tudi česen povzroča slabokrvnost.

Tuna v konzervi

Mucki lahko uživajo tuno, vendar le v primeru, da je predelana in pripravljena izključno za njihove potrebe uživanja. Tuna v konzervi, ki je namenjena za uživanje človeka, vsebuje za mucke preveč natrija, kar jim lahko povzroča resne zdravstvene težave.

Alkohol

Verjetno pričakovano, vendar ne zanemarljivo. Alkohol tako hitro vpliva na jetra muckov, da lahko zgolj 2 žlički zaužitega alkohola povzročita, da mucek pade v komo.

Povzeto po: El universal

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo