NIZKA SAMOPODOBA OTROKA: KAKO JO POVEČATI?

Tako smo obsedeni z doseganjem dobrega počutja odraslih, da pozabimo na pomembnost dobrega počutja naših otrok. Nizka samopodoba otroka je resen problem, s katerim bi se starši morali ukvarjati takoj, ko se pojavi. Kaj je bolj pomembno od sreče vašega otroka?

Tako otroci kot živali zaznajo naše strahove in negotovosti in jih z veliko lahkoto prenesejo nase. Naloga staršev je, da poskrbijo, da otrokova nizka samopodoba čim prej izgine in se čim manjkrat spet pojavi. S čim si lahko pomagate?

Prva stvar, ki se je morate zavedati, je, da ste starši otroku največji vzorniki. To pomeni, da bo največkrat posnemal stvari, ki jih opazi pri vas, saj jih dojema kot najboljše možne. Pri vzgoji vašega otroka morate biti zelo previdni, saj je od nje odvisno, kako se bo otrok v prihodnosti sam znašel v določenih situacijah.

Posvetite mu dovolj časa in pozornosti

Upoštevajte, kar vam otrok govori. Na sprehodu z njim pozabite na telefon, saj le ta krade poglede, ki bi jih moral prejeti vaš otrok. Za dvig otrokove samopodobe se mu dovolj posvetite, saj bo to takoj občutil.

Popravljajte njegove napake, a potrpežljivo

To storite z veliko mero potrpežljivosti in brez kričanja. Razumeti mora, da se učite skupaj in da tako odpravljate tudi morebitne napake.

Dodelite mu naloge, ki jih naj vestno opravlja

Pustite mu, da sprejme majhne odločitve glede svojih dnevnih navad. Na primer, naj kuha z vami, pobira perilo, pospravi posodo, pripravi mizo ali izbere oblačila, ki jih bo oblekel naslednji dan.

Ne primerjajte ga z drugimi

Nizka samopodoba otroka se krepi s tem, če svojega otroka primerjate z ostalimi. Vsak je edinstven in poseben, kar pa ne pomeni, da je boljši ali slabši od ostalih.

Ne žalite ga, niti pretirano hvalite

Ko otrok stori napako, obstaja veliko načinov, kako mu na normalen način to povedati, ne da bi ga ob tem zmerjali z neumnežem. V nasprotnem primeru ga primerno pohvalite, ne da bi ga s tem povzdigovali v višave.

Postavite mu meje in pravila

Če ne bo pospravil igrač, ne greste v park in pika. Otrok se bo želel z vami pogajati, vendar mu morate dati jasno vedeti, kdo ukazuje. S tem se bo naučil odgovornosti.

Ne ščitite ga pretirano, s tem bo postal negotov in odvisen

Otroka ni priporočljivo zaviti v vato in s tem preprečiti, da bi se poškodoval. Naj pade, se spotakne, udari v koleno. Otroci potrebujejo dinamiko, ki jim da priložnost, da se nenehno razvijajo in učijo iz svojih nezgod. Tako se nikoli ne bo znašel v zagati, ko vas ne bo ob njem.

Povzeto po: La mente es maravillosa

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo