9 živil, ki se jim izogibaj, če želiš zanositi

želiš-zanositi

Si želiš zanositi? Obstajajo živila, ki ti lahko pri tem pomagajo. Obstajajo pa tudi živila, ki učinkujejo ravno nasprotno. Če že nekaj časa ni želenih rezultatov, se vprašaj, ali bi morda morala iz svojega jedilnika črtati kakšno živilo. Preden se naslednjič na vrat na nos odpraviš po nakupih, tokrat raje razmisli, katera živila si boš privoščila. Če ti uspe, ti toplo priporočamo, da se izogibaš spodnjim živilom, saj zelo negativno vplivajo na možnost zanositve.

1. Morski sadeži z visoko vsebnostjo živega srebra

Ribe so izjemno zdrave in koristne za naše zdravje, vendar bodi previdna. Ribe in ostali morski sadeži, ki vsebujejo veliko živega srebra, zmanjšujejo plodnost. Če v tem času, ko jih uživaš, vseeno zanosiš, pa lahko živo srebro škoduje tudi plodu in negativno vpliva na razvoj otrokovega živčnega sistema. Ribe, ki ponavadi vsebujejo največ živega srebra so mečarice in tuna.

2. Trans maščobe

Ne samo, da škodijo tvojemu zdravju nasploh, ampak zmanjšujejo tudi možnosti za zanositev. V velikih presežkih lahko poškodujejo krvne žile in onemogočajo normalen pretok in absorpcijo živil v reproduktivni sistem. To so ponavadi številni pekovski izdelki, kot so bel kruh, rogljički, pice in burek, pa tudi ocrvta hrana, nekatere vrste čipsa in drugih slanih prigrizkov. Paziti morajo tudi moški, saj trans maščobe zmanjšujejo število spermijev in njihovo kvaliteto.

3. Nekateri mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob

Različne vrste mleka, jogurtov in drugih mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob lahko tvoje telo spodbudijo, da začne proizvajati androgene, moške spolne hormone, kar lahko zmoti tvoje hormonsko ravnovesje in mesntrualni ciklus.

4. Alkohol

Če želiš zanositi, se vsekakor odpoveduj prekomernemu uživanju alkohola. Zelo negativno namreč vpliva na plodnost, hkrati pa iz tvojega telesa popolnoma izčrpa vitamin B, ki spodbuja možnosti za zanositev in pomaga pri razvoju ploda. Nekateri strokovnjaki celo priporočajo, da se v času, ko želiš zanositi, povsem izogni alkoholu.

https://moderna-zenska.si/5-zivil-ki-jih-ne-smete-mesati-z-alkoholom/

5. Nepasterizirani mehki siri

Pri nekaterih sirih, kot so brie, gorgonzola, camembert in roquefort, obstaja večje tveganje, da vsebujejo listerijo, kar lahko kasneje poveča tveganje za splav.

6. Predelano in surovo meso

Hrenovke, prekajeno meso in ribe – temu se raje izogni. Enako kot nepasterizirani siri lahko namreč vsebujejo listerijo, pa tudi sicer nimajo najboljšega vpliva na tvoje zdravje. Če si kljub temu ne moreš pomagati, strokovnjaki priporočajo, da meso dobro segreješ, da vročina pobije vse bakterije. Prav tako se izogibaj uživanju surovih živalskih produktov, saj lahko vsebujejo salmonelo ali toksoplazmozo. Suši odpade.

 

Ti je uspelo? TUKAJ lahko preveriš znake, ali bo fantek ali punčka.

Povzeto po: Glamour

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo