To je mlečni izdelek, ki bi se ga morali izogibati
Sir. To je mlečni izdelek, ki ga večina od nas uživa prepogosto in v prevelikih količinah. In ko pride do pogovora o siru, veliko ljudi reče, da se mu ne bi mogli odpovedati za nič na svetu. Si tudi ti takšnega mnenja? Preberi spodnji članek in nam v komentarju sporoči, ali še vedno vztrajaš pri tem.
Sir je mlečni izdelek, ki vsebuje ogromno kalcija, beljakovin, vitamina A in B12, fosforja in cinka. Najbolj hranilen je sir, ki se pridobiva od živali, katerih 100 % prehrana je trava. Takšen sir vsebuje tudi omega 3 maščobe in vitamin K-2. Na prvi pogled bi torej lahko rekli, da gre za mlečni izdelek, ki vsebuje veliko koristnih sestavin. A vendar se ne smemo ujeti v to past. Preberi, kakšne so negativne plati sira.
Sir vsebuje ogromno maščob in soli
Ko pomisliš, da bi si privoščila košček sira, ostani res pri koščku. Če boš na etiketi prebrala, koliko kalorij vsebuje sir, boš najbrž presenečena. Gre za izjemno kaloričen izdelek, ki vsebuje ogromno maščob. Če skušaš izgubiti odvečne kilograme in v svojo prehrano še zmeraj vključuješ sir, je zelo verjetno to razlog, zakaj ti ne uspeva.
Sir pa ne vsebuje le veliko maščob, ampak tudi ogromno soli. Če uživaš veliko sira, bi se morala soljenju ostalih jedi skorajda popolnoma odpovedati. Močnejši siri potrebujejo za proces staranja še nekoliko več soli kot ostali. Če si že privoščiš sir, izberi bolj lahko vrsto, ki vsebuje manj maščob in soli. Manj kalorični siri so na primer mozzarela, švicarski sir, feta sir … Okusen obrok, kjer zaužiješ primerno količino feta sira, je BBQ piščanec s feta sirom in breskvami. Recept najdeš TUKAJ. Na drugi strani pa sta brie in cheddar npr. eni izmed najbolj kaloričnih vrst sirov.
Sir lahko povzroča težave s prebavo
Sir se odsvetuje posameznikom, ki imajo počasnejšo prebavo ali težave z zaprtostjo. Ker ne vsebuje nobenih vlaknin, namreč ne vpliva najbolj ugodno na prebavo, pri večini v velikih količinah povzroča zaprtje. Vse več ljudi ima tudi alergije na mlečne izdelke in sir težko prenašajo. V tem primeru se je siru bolje povsem izogibati. Če se želiš pregrešiti, je za tovrstne težave morda primeren parmezan, ki vsebuje najmanj laktoze.