12 ZANIMIVIH DEJSTEV O JAJCIH, KI VAS BODO ZAGOTOVO PRESENETILA
Velikonočni prazniki so tukaj, z njimi pa tudi polno velikonočnih dobrot. Nepogrešljiv del velikonočnega zajtrka so seveda jajca, zato smo tokrat za vas pripravili neverjetna dejstva o jajcih, ki vas bodo izjemno presenetila.
1. Araucana kokoši ali t. i. velikonočne kokoši lahko izležejo jajca, ki so naravno barvna: modre, zelene, roza ali rjave barve.
2. Kako trdna je jajčna lupina, je odvisno od starosti kokoši, ki izleže jajca. Mlajše kokoši izležejo jajca s trdnejšimi lupinami, starejše pa z bolj krhkimi lupinami.
3. Vsa jajca so čisto na začetku bela. Nekatera potem takšna ostanejo, druga se obarvajo v različne odtenke.
4. Jajca imajo zelo podobno sestavo kot kri, zato bi lahko kri uporabljali kot nadomestek za jajca pri kuhanju in delanju sladoleda. Raziskave kažejo, da lahko 65 g krvi nadomesti eno jajce.
5. Veliko več beljakovin dobite iz jajc, če jih skuhate, kot pa če bi jih pojedli surove.
6. 1 od 20 000 jajc je okužena z bakterijami. Možnosti, da v jajcih naletite na salmonelo, so izjemno majhne: 0,005%.
7. Jajc ni potrebno shranjevati v hladilniku, enako dobra bodo tudi, če jih hranite kar na sobni temperaturi.
8. Kiviji izležejo največja jajca glede na razmerje med velikostjo telesa in izleženega jajca.
9. Trdo kuhano jajce lahko olupite samo z enim potegom.
10. Jajca ne vsebujejo niti kančka sladkorja in ogljikovih hidratov.
11. Čeprav izjemno redko, lahko kokoši izležejo jajce, ki vsebuje še eno dodatno jajce.
12. Kokoš med valjenjem obrne jajce približno 50-krat, da prepreči, da bi se rumenjak zlepil na stene.
Povzeto po: Kickass Facts
L. Z.