7 NASVETOV PRI IZBIRI POSTELJE

Za slab spanec ni nujno krivo vaše razpoloženje in morebitne težave, ampak mogoče preprosto vaša vzmetnica. Dober spanec je povezan s kvalitetno vzmetnico v hladnem, tihem in temnem prostoru, brez hrupa in drugih motenj.

ZAKAJ JE DOBER SPANEC TAKO POMEMBEN?

Postelja mora biti psihološko povezana z aktivnostmi spanja, ne pa za večerjo, gledanje televizije, delo za računalnikom ali opravljanje domačih nalog. Čeprav imamo vsi vsaj eno izmed teh navad, se moramo zavedati, da to ni najboljša izbira. Postelja je v prvi vrsti namenjena spancu in zaradi tega moramo izbrati takšno, ki nam bo najbolje ustrezala.

Ne varčujte

Dobra vzmetnica, vzglavnik in odeja zahtevajo svojo ceno. Če ste denarno omejeni, poskusite privarčevati pri drugih stvareh, saj so te tri bistvene za dober in kvaliteten spanec.

Vzmetnico zamenjajte (vsaj) vsakih 10 let

To je življenjska doba kvalitetne vzmetnice. Po tem času izgubi svojo elastičnost in neha tako dobro služiti svojemu namenu, kot je to počela prej.

Ob menjavi zamenjajte vse

Nova vzmetnica na stari ali obrabljeni podlagi ne bo prinesla želenih rezultatov, zato je v primeru menjave priporočljivo zamenjati oboje. Dobra vzmetnica je tista, ki podpira celotno hrbtenico, ko ležimo na hrbtu.

Dimenzije vzmetnice

Debelina vzmetnice naj bi bila vsaj 15 centimetrov, dolžina pa vsaj 10 centimetrov več od višine osebe, ki bo na njej spala. Najmanjša priporočena širina za enojno posteljo je 80 centimetrov in 135 centimetrov za dvojno posteljo.

Trdnost vzmetnice

Nekaterim osebam bolj ustrezajo mehke vzmetnice, spet drugim tiste bolj trde. Prilagodite se svojim potrebam oziroma potrebam osebe, ki bo spala na omenjeni vzmetnici.

Vzglavnik

Vzglavnik naj se prilagaja velikosti glave, dolžini vratu in širini ramen. Če po navadi spite na hrbtu, mora biti blazina nizka in mehka, da zagotovite, da vratna hrbtenica tvori s hrbtenico enak kot, kot stoje. Če je vaš najljubši spalni položaj na boku, naj bo blazina visoka in trda.

Polnilo

Ne sme biti preveč trdo ali preveč mehko. Mora biti dovolj čvrsto, da prepreči, da bi glava padla nazaj.

Povzeto po: Salud 180

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo