ALI JE POPOLDANSKI SPANEC DOBER ZA ZDRAVJE?

Popoldanski spanec je eden izmed najpogostejših in najljubših opravil po napornem delovniku ali šoli. Če si tudi ti med tistimi, ki se odločajo, ali bi popoldan malo zadremali ali ne, imamo zate odlične novice. V skladu z novimi ugotovitvami je dnevni počitek dober za naše zdravje.

Redni (vsaj) enourni popoldanski počitek pozitivno vpliva na naše zdravje, saj znižuje krvni pritisk. Ker lahko hipertenzija ali visok krvni tlak ogrozi vse vrste zdravstvenih stanj, kot so denimo bolezni srca, imamo s tem več kot dovolj razlogov, da si popoldne privoščimo malo spanca.

Zdi se, da opoldanski napor zniža krvni tlak v enakem obsegu kot druge spremembe v življenjskem slogu. Na primer, redukcija soli in alkohola lahko zniža ravni krvnega tlaka s 3 na 5 mm Hg.

Na podlagi tega lahko pridemo do zaključka, da tisti, ki imajo možnost popoldan leči in se spočiti, s tem prav tako pozitivno vplivajo na svojo hipertenzijo, oziroma s tem znižujejo svoj morebiti povišan krvni pritisk.

Po vsem tem ne bi bilo nič narobe, če bi se našel nekdo, ki bi začel s peticijo, da mora vsak urad, univerza in šola imeti posebne prostore za popoldanski počitek, saj bi s tem veliko pripomogli k zdravju svojih zaposlenih oz. svojih dijakov in študentov. Mi verjamemo, da oni ne bi imeli nič proti. Kdo se strinja?

Povzeto po: Cosmopolitan

N. P. 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo