ALI LAHKO Z BIVŠIM ZARES OSTANETA PRIJATELJA?

Če je razhod navidez prijateljski ali obojestranski, si večkrat rečemo, da “lahko ostaneva prijatelja”. Pa resnično lahko?

V večini primerov se na žalost zgodi, da ne. Obstajajo izjeme, ko osebi ostaneta v prijateljskih stikih, čeprav sta si že oba našla nova partnerja, ampak to je ponavadi bolj izjema kot pravilo. Slej ko prej stiki zbledijo. Danes smo zate zbrali razloge, zakaj vama z bivšim prijateljski odnos ponavadi ne uspeva najbolje oziroma ni najbolj priporočljiv.

 

1. Eden od vaju verjetno še vedno goji čustva do drugega.

Res je, da so nekateri razhodi obojestranski, vendar to še ne pomeni, da sta oba kar v trenutku izgubila čustva drug do drugega. Ne glede na to, zakaj sta se razšla, je zelo verjetno, da eden od vaju do drugega nekaj še vedno čuti. Ponavadi je to tisti, ki ni dal pobude za razhod. S pristankom na to, da ostaneta prijatelja, tako še vedno upa, da si bo drugi nekega dne premislil in ugotovil, da je naredil napako, ko ga je pustil. Na takšnih nezdravih temeljih pa prijateljstvo ne more rasti. Če se eden od vaju ohladi, drugi pa nenehno ponovno upa na nekaj več, je lahko samo še vedno huje, prizadeta pa sta lahko oba.

2. To ponavadi povzroča težave v tvojem trenutnem razmerju.

Denimo, da imaš novega partnerja. Četudi do bivšega resnično ne čutiš ničesar več, lahko vajino prijateljstvo tvojega trenutnega partnerja vznemirja. Zaradi tega ga ne smeš obsojati, ker je to povsem normalno. Tudi ti bi verjetno čutila enako, če bi vedela, da se tvoj partner na samem druži z bivšim dekletom. Morda ti res nimaš nobenih namenov z bivšim partnerjem – če pa se njegova čustva do tebe še niso ohladila, pa on morda še vedno upa na več. In s takšnim druženjem ga samo še dodatno spodbujaš in podpihuješ, hkrati pa trpita tako tvoj bivši kot tudi trenutni partner.

Enako velja v obratni situaciji. Če ima tvoj bivši novo partnerko, vajino prijateljstvo najverjetneje skrbi tudi njo. Takrat se vprašaj, zakaj si želiš biti prijateljica s svojim bivšim. Je to zato, ker še vedno nekaj čutiš do njega? Pomisli, če vama ni šlo kot paru, je zelo verjetno, da vama tudi kot prijateljema ne bo šlo zelo dobro. Seveda ne drži nujno, obstajajo izjeme.

3. Vleče te v preteklost in ti ne pusti, da bi se prebila naprej.

Končati razmerje je v vsakem primeru težko, ne glede na to, na kateri strani si. Zagotovo vaju oba močno prizadane. Če si navajena dolgotrajnega razmerja, začenjaš hitro pogrešati nenehno bližino nekoga, pa četudi se na koncu nista najbolje razumela. Naenkrat se počutiš osamljeno. Če te je pustil on, ti pa razmerja ne bi končala, pa je še toliko huje. Da preboliš konec zveze, zato zagotovo ni primerno, da se z bivšim še vedno družita. Tako ga boš s težavo prebolela in na novo zaživela, ker bo tam vedno on – nekaj, kar te vleče v preteklost in te ne spusti naprej. Zavračala boš nove priložnosti in si podzavestno blokirala možnosti, da spoznaš koga novega. Kako najlažje preboleti konec zveze, si lahko prebereš TUKAJ.

 

Povzeto po: Evie Magazine

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo