ALKOHOLIZEM V ZVEZI: KAKŠNE SO LAHKO POSLEDICE?

Kadar je v zvezi prisoten alkoholizem, lahko sprva pomislimo, da imata oba vpletena resne težave. Najpogosteje gre za težave s samostojnostjo, zato drug drugega uporabljata za to, da se tega ne bi zavedala. So posledice lahko trajne?

Kadar je v zvezi prisoten alkoholizem, je ta zveza krhka in po navadi ne dolgotrajna. Pri enem od partnerjev se občutek zavračanja in nasilja pomeša z občutki krivde in neodvisnosti, s tem pa drugega praktično prisili, da na koncu tako ali drugače pri tem sodeluje.

Skupaj z alkoholizmom se v partnerski odnos naseli tudi dilema, ki razžira obe vpleteni strani in se redkokdaj uspešno razreši. Ta dilema je vprašanje, kako pomagati osebi, ki je zapadla v alkoholizem. Ji sploh pomagati, ali jo prepustiti usodi?

Alkohol je mogočna droga, ki uničuje zdravje in na koncu popolnoma spremeni način razmišljanja in obnašanja človeka. Z napredovanjem odvisnosti se vrednote, smisel življenja in sposobnost komuniciranja s sabo in z drugimi resno poslabšajo. Zato je alkoholizem v odnosu pogosto uničujoč.

Kakšne so osebe, pri katerih je prisoten alkoholizem?

Najpogosteje se zgodi, da si potencialni alkoholik ali odvisnik od drog poišče partnerja, ki je prav tako od nečesa odvisen. Če je moški, bo iskal žensko z izrazito materinskimi lastnostmi. Če je ženska, bo iskala moškega zaščitniškega tipa. Na ta način je sklenjena celotna struktura, ki omogoča nastanek in obstoj odvisnosti.

Alkoholizem na koncu postane dejavnik, ki ločuje, a hkrati tudi združuje. Ko bo ugotovljeno, da alkohol povzroča težave, bo zakonec, ki ni odvisen od alkohola, poskušal zaščititi svojega partnerja in to pretirano. Potrebujeta drug drugega.

Poslabšanje razmerja

Alkoholizem v zvezi najpogosteje privede do tega, da partner alkoholizirane osebe le to v družbi zagovarja pred očitki, da je spil preveč. Včasih mu celo pomaga pri nabavi alkohola, s čemer postane sokrivec za takšno stanje.

Slej ko prej pa alkoholizem v zvezi pusti pečat, ki ga je težko izbrisat. Alkohol vodi v postopno izolacijo, še bolj pogosto pa sproži nasilne in agresivne reakcije. Prisotno je nasilje, tako fizično kot psihično, kar privede do razpada razmerja.

Zraven nasilja, prizadeti v razmerju občuti strah pred tem, kako končati zvezo. Začne se psihično maltretiranje osebe, ki se znajde v razcepu. Gre za situacije, ki zahtevajo strokovno pomoč.

Povzeto po: La mente es maravillosa

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo