Jajčne lupine: 8 idej, kako jih uporabiti na vrtu

Morda se zdi nenavadno, ampak jajčne lupine so lahko zelo uporabne in obstajajo dobri razlogi, da jih ne bi smeli metati stran. S hranjenjem lupin lahko pomagate svojemu vrtu, sadovnjaku ali še čemu, na kar sploh ne bi nikoli pomislili.

Če so jajca živilo, ki ga pri kuhanju običajno veliko uporabljamo, ne moremo enako trditi za jajčne lupine. Čeprav mislimo, da so neuporabne in za uživanje celo nevarne, temu vendarle ni v celoti tako. Za kaj vse so lupine lahko koristne?

Jajčne lupine

Hranila za zemljo

Jajčne lupine zelo hitro razpadejo in lahko ob tem zelo pozitivno vplivajo na zemljo na vašem vrtu. Med drugim vsebujejo veliko kalcija in druge hranilne minerale, s katerimi lahko zelo obogatite svojo zemljo, da bo še bolj rodovitna.

Boljše odvajanje vode

Pod rastline izkopajte luknjo in vanjo stresite jajčne lupine. Tako boste povečali drenažno zmogljivost in kroženje zraka v tleh in s tem pomagali rastlinam, da bodo še bolj zdrave. Ne pozabite postopoma dodajati še več jajčnih lupin, saj se hitro razgradijo.

Koristne so za rast paradižnikov in ostalih živil

Paradižnik, jajčevci in paprika so nekatera izmed živil, ki za svojo rast potrebujejo veliko kalcija. Kot že prej omenjeno, ga jajčne lupine vsebujejo veliko, zato v zemljo dodajte jajčne lupine, da bodo živila še bolj uspela.

Odganjajo polže

Znano je, da jajčne lupine odganjajo polže. Natresite jih okoli rastlin in tako boste preprečili, da bi jih napadle druge živali.

Boljša rast semen

Služijo lahko kot naravni lonček za rast semen. Vanjo natrosite zemljo in posadite semena. Lupine postavite na okensko polico v kartonsko škatlo, ter jih po določenem času, ko opazite večje poganjke, samo prestavite na zemljo. Tako bodo rastline dobile tudi več kalcija.

Hrana za majhne ptice

Majhne ptice obožujejo jajčne lupine, saj tudi one potrebujejo čim več kalcija. Ko priletijo na vaš vrt jim postrezite z  lupinami, one pa vam bodo vrnile uslugo z odganjanjem zajedavcev.

Uravnavajo pH

V primeru, da je vaša zemlja zelo kisla, lahko s pomočjo jajčnih lupin hitro dosežete ravnovesje. Stopnja kislosti zemlje lahko vpliva tudi na barvo določenih cvetov, kar lahko z lupinami tudi preprečimo.

Kompost

Lahko so odličen dodatek kompostu. Ne pozabite jih najprej nadrobiti, da zagotovite še najboljše rezultate.

12 ZANIMIVIH DEJSTEV O JAJCIH, KI VAS BODO ZAGOTOVO PRESENETILA

Povzeto po: La vida lúcida

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo