Rahla skutina torta, s katero ne morete zgrešiti

Pred nami so vroči dnevi, v katerih se bo zraven hladne pijače odlično prilegla tudi rahla skutina torta. Če tudi sami spadate med sladkosnede, potem ne spreglejte enostavnega recepta za najboljšo domačo skutino torto, s katero boste prepričali tudi najbolj zahtevne goste.

Če iščete recept za sladico, ki vam bo zagotovo uspela in prepričala še tako izbirčne sladkosnede, potem je skutina torta pravi odgovor. Enostavno, hitro in božansko!     

Ne spreglejte tudi recepta za najboljši rižev narastek po receptu naših babic.

(za torto premera 26 cm)

SESTAVINE ZA TESTO:

  • 250 g moke
  • 140 g masla
  • 1 rumenjak
  • 30 g sladkorja
  • 2 žlici vode
  • ščep soli

SESTAVINE ZA NADEV:

  • 500 g skute
  • 180 g kisle smetane
  • 250 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 5 žlic moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 limona  

 PRIPRAVA:

V veliko posodo presejemo moko in dodamo sladkor ter ščep soli. Maslo segrevamo na ognju tako dolgo, da se popolnoma raztopi ter ga malo ohlajenega dodamo v posodo z moko. Dodamo še rumenjak in vodo ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo (glej sliko).

skutina torta

Dno okroglega pekača premažemo z maslom ali margarino ter po celotni površini porazdelimo testo. Obložimo tudi robove pekača, da bo skutina torta s testom obdana v celoti.

Potem se lotimo priprave nadeva. Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake damo v večjo posodo ter vanjo dodamo še kislo smetano, sladkor, moko in pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico ali z mešalnikom (če ne želimo majhnih grudic skute).

Limono najprej dobro operemo in v posodo s skuto naribamo čim več njene lupine, potem pa dodamo tudi sok cele limone. Beljake posebej stepemo v sneg in ga s kuhalnico rahlo vmešamo v ostalo maso za nadev.

Maso previdno vlijemo v okrogli pekač, ki smo ga obdali s testom in skutina torta je pripravljena za peko. Pečemo 60 minut na 180 stopinj. V primeru, da uporabite manjši ali večji pekač, temu primerno prilagodite čas pečenja.

Pečeno skutino torto posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo še malenkost toplo. Pa dober tek!

Preizkusite tudi: recept za mešan ržen kruh

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo