Rižev narastek po receptu naših babic

Čas karantene je idealen za pripravo vseh možnih slaščic, kot je na primer rižev narastek. Če ste se že naveličali čokoladnih slaščic in bi raje poskusili kaj drugačnega, je to definitivno ena izmed možnosti.     

Rižev narastek je vsekakor sladica, po kateri bodo z veseljem posegli vsi člani vaše družine. Gre za sladico, ki so jo pripravljale že naše babice in prababice, mi pa včasih izgovore iščemo v pomanjkanju časa ali volje. Ker imamo obojega trenutno več kot dovolj, je zdaj res idealna priložnost za rižev narastek po receptu naših babic.

Sestavine 

  • 1 liter mleka
  • 250 g riža
  • ščepec soli
  • 100 g masla ali margarine
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 4 jajca
  • 0,5 kg skute
  • lupina ene limone

Priprava

Riž nasujemo v cedilko in ga pod tekočo vodo spiramo toliko časa, da pod njo ne teče teče več kalna voda. V večjo kozico nalijemo mleko in vanj dodamo riž. Solimo in kuhamo na majhnem ognju, dokler riž ni kuhan. Potem kozico odstavimo in počakamo, da se riž nekoliko ohladi.

rižev-narstek

Vmes pripravimo ostalo maso za rižev narastek. Vzamemo večjo posodo in vanjo dodamo skuto, sladkor ter vanilijev sladkor. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V večjo posodo s skuto dodamo rumenjake, beljake pa stepemo v čvrst sneg in ga za trenutek postavimo na stran.

Na štedilniku na majhnem ognju stopimo maslo (ali margarino) in tekočo zmes dodamo v posodo s preostalo maso. Vse skupaj mešamo s kuhalnico, saj bo tako rižev narastek še bolj puhast in mehek. Potem v maso dodamo kuhan in ohlajen riž. Na koncu počasi dodajamo še sneg in vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico.

Dobljeno maso prelijemo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom. Da bo rižev narastek višji in bolj sočen, ga specite v manjšem pekaču.

Pečemo 30 minut na 200 stopinjah. Če po tem času vidite, da se rižev narastek po vrhu ni dovolj zapekel (je še zmeraj zelo bledo rumene barve), ga lahko zgoraj pečete še dodatnih 5 minut, da bo lepo zagorel.

Postrezite še malenkost toplega, izvrsten je pa tudi ohlajen.

Pa dober tek!

Ne spreglejte tudi drugih receptov na naši strani, na primer za okusno pito z gozdnimi sadeži ali mlečni kuskus z banano.

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo