Kaj barva menstruacije pove o tvojem zdravju?

barva-menstruacije

Barva menstruacije lahko razkrije veliko o tvojem zdravstvenem stanju. Normalno je, da se menstruacija pojavlja v več odtenkih, vseeno pa moraš biti pozorna na določene znake, ki lahko včasih nakazujejo na infekcijo ali druge zdravstvene težave.

Kaj torej barva menstruacije pove o tvojem zdravju?

1. Črna

Črni ali zelo temni odtenek se lahko pojavi na začetku ali na koncu menstruacije. Takšna barva je znak “postane” krvi, ki je ostala dlje časa v maternici in se zato tudi kasneje izločila. Gre za popolnoma normalen pojav, zato nikar ne skrbi. Vseeno pa bodi pozorna še na morebitne druge simptome, saj lahko črna kri v redkih primerih kaže tudi na težave z uriniranjem, srbečico v vagini ali njeni okolici, vročino in neprijeten vonj.

2. Rjava ali temno rdeča

Tako kot črn odtenek lahko tudi rjav ali temno rdeč odtenek nakazujeta na postano kri, ki se pojavlja na začetku ali koncu menstruacije. Vseeno pa bodi pozorna, saj je lahko rjava kri včasih eden od znakov nosečnosti.

3. Svetlo rdeča

Svetlo rdeča barva krvi je znak sveže krvi in enakomernega cikla. Nenavadnjo pikanje ali svetlo rdeča kri med menstrualnimi cikli je lahko znak spolno prenosljive okužbe, na primer klamidije ali gonoreje. Zelo redko je lahko svetlo rdeča kri tudi znak raka materničnega vratu. V tem primeru bodi pozorna še na ostale simptome, kot so močne in boleče menstruacije, ki trajajo zelo dolgo, krvavitve po spolnih odnosih, smrljiv izcedek, bolečine v spodnjem delu hrbta, medenici ali nogah, izguba apetita in nepojasnjena izguba telesne teže.

4. Rožnata

Rožnata kri se pojavi takrat, ko se menstrualna kri meša s cervikalno tekočino oziroma sluzjo. Najpogosteje se to zgodi, če uporabljaš hormonsko kontracepcijo, zato naj te menstruacija rožnate barve nikar ne prestraši. Če se kri pojavi med menstualnimi cikli, je lahko posledica grobega spolnega odnosa, večje izgube telesne teže, nezdrave prehrane ali anemije. V obdobju nosečnosti lahko rožnat izcedek pomeni tudi splav, zato je pomembno,  da se nemudoma, ko opaziš kakršnekoli krvavitve, posvetuješ z ginekologom.

4 najboljši seks položaji med menstruacijo

5. Oranžna

Menstrualna kri, ki se meša s sluzjo, lahko postane tudi oranžne barve, četudi je nekoliko nenavadno. Sicer pa lahko oranžna barva menstruacije pomeni tudi vnetje, zato bodi pozorna na morebitno srbečico, neudobje ali spremembo vonja.

6. Siva

Siva barva je ponavadi znak bakterijske vaginoze, zato je najbolje, da se posvetuješ z zdravnikom. Ostalu simptomi bakterijske vaginoze so srbečica v in okoli vagine, neprijeten vonj “po ribah”, boleče ali pekoče urinirianje. V zadnjih mesecih nosečnosti lahko siv izcedek pomeni tudi splav.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI UPORABI TAMPONA

 

Povzeto po: Medical News Today

Komentarji
Morda vas bo zanimalo