KAKO POZIMI PRAVILNO POSKRBETI ZA PSA?

PES NAJ SPI NA TOPLEM

Če imate možnost, imejte psa v notranjih prostorih. To je pomembno zlasti za mladičke in starejše pse, saj se lahko še hitreje prehladijo in dobijo vnetje mehurja.

Tudi za pse, ki imajo poddlako, dobro prenašajo mraz in so navajeni bivati zunaj, je vseeno potrebno pripraviti zunanje bivališče prijetno in poskrbeti, da imajo zavetje. Ko pa bo zunaj temperatura padla precej pod ničlo, pa vam bodo vaši domači ljubljenčki vseeno hvaležni, če jim boste zagotovili prostor v notranjih prostorih.

HRANA NAJ BO BOGATA Z BELJAKOVINAMI

Psi zaradi mraza porabijo več kalorij kot običajno. Zato je potrebno poskrbeti za večji vnos kvalitetne pasje hrane oz. priskrbeti psu hrano z večjo vsebnostjo beljakovin.

MRZLA VODA ZA PITJE NI PRIMERNA

Psu omogočite, da popije dovolj vode. Mrzla ali ledena voda vsekakor ni primerna zanj, zato bo psom, ki bivajo zunaj, v zimskih mesecih potrebno večkrat dnevno zamenjati vodo z mlačno.

Ne dovolite, da pes je sneg. Sneg povzroča prehlad želodca in posledično lahko privede do razdraženega črevesja – driske. Če se le da, jim to preprečite.

ZAŠČITITE PSA PRED MRAZOM

Pse je potrebno pred mrazom primerno zaščititi. Predvsem mladičke, kratkodlake in starejše pse, ki bolj občutijo mraz. Kadar je pes aktiven in v gibanju, mraz ni ovira. Večji problem nastane, ko pes miruje in se telo začne ohlajati. Če bo pes dlje časa izpostavljen nizkim temperaturam, se lahko prehladi in tudi podhladi.

Nikoli ne puščajte psa zunaj ali v avtu daljši čas, ko je zunaj mraz! Kadar se temperature spustijo pod ledišče, pes pa leži v avtu in ni primerno zaščiten, lahko pride do podhladitve. To pa resno ogrozi zdravje in življenje psa.

PREHODI IZ TOPLEGA NA MRZLO

Tako kot mi, so tudi psi občutljivi na hiter padec temperatur. Zato bo njegovo telo, ko ga boste zjutraj odpeljali na sprehod na temperaturo – 10 °C, medtem ko je prej spal na prijetnih 20 °C, doživelo šok. Zato je dobro, da za psa naredite prehod iz toplega na mrzlo. Za 15 do 20 minut ga pustite v nekoliko hladnejšem prostoru, šele nato ga odpeljite na sprehod.

NA PROSTEM BODITE S PSOM AKTIVNI

Ne glede na nizke temperature in slabo vreme pa je potrebno psa peljati ven na sprehod in biti aktiven. Zima ni namenjena zimskemu spanju in neaktivnosti. Če ste si omislili psa, potem je vaša dolžnost, da ga odpeljete na sprehod in igro tudi v slabem vremenu.

POSKRBITE ZA DOLGO DLAKO

Dolga dlaka je vsekakor dober ščit pred vetrom in mrazom, ki pa lahko postane za psa precej neprijetna, ko se nanjo sprime sneg in nastanejo kepe. Pes s kepami težko hodi in se premika, lahko pa pride tudi do prehlada in podhladitve, če psu kep ne odstranimo.

Da preprečite nabiranje snega in nastanek kep na dlaki, lahko dlako na tistih predelih skrajšate. Dolgodlake pasme (npr. irski seter, afganistanski hrt …), ki se ne strižejo, pa lahko zaščitite tako, da dlako namažete z oljem, ki ga dobite pri specializiranih pasjih frizerjih. Sneg se bo manj oprijemal dlake in psu boste lažje odstranili snežne kepe.

NEGA PASJIH BLAZINIC

Posebno skrb in nego je potrebno posvetiti tudi pasjim tačkam in blazinicam. Ceste in pločniki, kjer sprehajate svojega psa, so zaradi zapadlega snega in zmrzali posute s soljo, ta pa draži blazinice in kožo med prsti. Razpokane blazinice psu povzročajo bolečino in pekoč občutek, zato lahko začne šepatii, se upirati sprehodom in izogibati potem, ki so posute s soljo.

Hitra rešitev za blazinice je, da jih namažete z vazelinom ali npr. ognjičevim mazilom, ki bo naredilo zaščitno plast na blazinicah in preprečilo poškodbe. Lahko pa jih zaščitite s pasjimi čeveljčki ali zaščitnimi copati, ki jih dobite v pasji trgovini.

PAZITE NA POŠKODBE

Zdrsi in padci so lahko tudi pri psih precej zoprni in usodni. Zaradi spolzke podlage psu spodrsne in si posledično natrga kremplje, se udari ali pa pride do izvina okončin. Zelo nevarno je, če pes hodi po zamrznjeni površini vode (npr. jezera) in led popusti pod težo psa. Padec v ledeno vodo je velik šok za pasje telo in pride lahko do podhladitve ali še kaj hujšega.

 

Povzeto po Alfakan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo