KAKO REAGIRATI V PRIMERU ZAMUDE ALI ODPOVEDI LETA

Zamuda ali odpoved leta v zadnjem hipu je nekaj, česar si nihče izmed nas ne želi doživeti. Kakšne so v tem primeru vaše pravice? Vam je letalska družba dolžna poiskati nadomestni let? Vse to in še več v nadaljevanju.

Zraven izgube prtljage je zamuda leta ali odpoved del potovanja, ki si ga najmanj želimo. Velikokrat moramo pri letih presedati na vmesni lokaciji in potem potovanje nadaljevati vse do končne destinacije. Ravno zaradi presedanja pa nam težave povzročajo zamude letov, saj naenkrat več nimamo vpliva na to, ali bomo ujeli naslednje letalo ali ne. Zaradi teh neugodnih situacij smo za vas pripravili par nasvetov, kako se spopasti s situacijo v primeru zamude ali odpovedi leta.

Prijazen odnos do delavcev na letališču

Čeprav je to lažje reči, kot narediti, poskušajte ostati mirni in potrpežljivo počakajte na nadaljnje informacije. Delavci na letališču niso krivi za zamudo oz. odpoved vašega leta, prav tako so dnevno pogosto izpostavljeni nejevoljnim strankam. Zagotovo se bodo po najboljših možnih močeh potrudili rešiti vaš problem.

Turistično zavarovanje

Potovalno oz. turistično zavarovanje ne velja samo v primeru, če ste med potovanjem utrpeli kakršnokoli škodo, ampak ga lahko koristite tudi takrat, če vaš let zamuja, tako da lahko z njim pokrijete stroške hrane in hotelske sobe v primeru, da je imel vaš let zamudo (po navadi) več kot štiri ure.

Preverite morebitno odpoved vsaj 24 ur pred poletom

Včasih so leti odpovedani zaradi vremenskih razmer, težav z letalom ali pa preprosto ni dovolj potnikov za vaš let, zato ne pozabite preveriti stanja vašega leta 24 ur pred odhodom. Te informacije boste našli na spletni strani vaše letalske družbe.

Izogibajte se poletom z dodatno prtljago

Če se vam nekam zelo mudi, vzemite s seboj zgolj ročno prtljago. Ta bo na letalu v vaši neposredni bližini in je v primeru zamude ne boste rabili čakati.

Če ima vaš let vsaj 3 ure zamude

V tem primeru vam bo letalska družba zagotovila obrok hrane in pijače. V primeru, da vaš let prestavijo na naslednji dan, vam pripada tudi hotelska soba, v kateri se lahko odpočijete in prespite. Poskrbljeno bi morali biti tudi za prevoz do hotela in nazaj na letališče.

Pozanimajte se o morebitnem vračilu denarja

Od letalske družbe je odvisno, ali vam bodo poiskali najugodnejši nadomestni let ali vam bodo vrnili (vsaj del) denarja. Vsem je v interesu najhitreje najti primerno rešitev.

Kaj če na letališču obtičim čez noč?

Letališča ponavadi niso nič kaj prijetna in udobna za spanje. Če se vam zgodi, da obtičite na letališču, vam predlagamo, da si omislite nekaj podobnega, kot je LayOn blazina: spalni pripomoček, ki se lahko zloži na velikost 0,5 litrske steklenice in vam zato ne zavzema veliko prostora. Gre za ležišče in vzglavnik v enem samem produktu, ki ima možnost zelo hitrega in enostavnega napihovanja. Svojega si lahko zagotovite na Kickstarterju po posebni ceni.

Povzeto po: Holiday Guru

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo