7 trikov, kako zaustaviti kolcanje

kolcanje

Kolcanje je ponavadi povsem nenevaren, a izjemno neprijeten pojav. Še posebej, če traja dlje časa in se pogosto pojavlja. Ste se kdaj vprašali, zakaj se sploh pojavi?

Ponavadi so najbolj pogosti vzroki:

  • prehitro prehranjevanje
  • pretirano uživanje alkohola
  • refleks želodca, ki skuša preprečiti davljenje
  • razne bolezni
  • poškodovan živčni sistem
  • strupeni hlapi
  • stres

Seveda pa se vsake toliko časa pojavi pri vsakem posamezniku.

Kako zaustaviti kolcanje, ko postane zares nadležno?

1. Med

Če pogosto občutite ponavljajoče se kolcanje, pojejte žlico medu. Kolcanje bi se moralo kmalu umiriti, saj ga požiranje v kombinaciji s pomirjajočim medom blaži.

2. Jogurt

Potrebovali boste eno skodelico navadnega jogurta in eno čajno žličko soli. Oboje dobro premešajte in jogurt počasi pojejte.

3. Led

Kozarec vode z ledenimi kockami bo zaustavil kolcanje. Poskusite lahko tudi tako, da nekaj ledenih kock zavijete v kuhinjsko krpo in jih položite na zadnjo stran vratu. Hladna voda namreč povzroči šok in pozdravi kolcanje.

 

5 ŽIVIL, KI JIH NE SMETE MEŠATI Z ALKOHOLOM

4. Limona

Odrežite košček limone in ga rahlo posladkajte za boljši okus, nato pa ugriznite vanj. Kolcanje bo prenehalo v nekaj sekundah.

5. Voda

Na dušek, ampak počasi, izpijte 3 kozarce vode. Mehanizem požiranja sprosti mišice in tako zaustavi kolcanje.

6. Arašidovo maslo

Zagotovo eden najslajših trikov za zaustavitev kolcanja. Preprosto pojejte žlico arašidovega masla – če ga nimate, lahko uporabite tudi mandljevo ali kakavovo.

7. Kis

Potrebujete čajno žličko jabolčnega kisa, čajno žličko javorjevega sirupa in kozarec tople vode. Vse skupaj premešajte in nato počasi popijte. Mešanica ne bo samo ustavila kolcanja, ampak tudi pomirila grlo.

Če vam ne pomaga noben od zgoraj naštetih trikov, poskusite zadržati sapo in  v mislih počasi štejte do devet. Kadar se vam kolca, nikar ne pijte gaziranih pijač in alkohola, saj vse skupaj le še dodatno poslabšajo. Prav tako se izogibajte preveč kisle ali pekoče hrane. Če se vam kolcanje pripeti med obrokom, je najbolje, da nehate jesti, saj lahko to še dodatno poslabša situacijo. Raje nekaj spijte in globoko zadihajte.

 

Povzeto po: Style Craze

Komentarji
Morda vas bo zanimalo