Kako zmanjšati število obrokov v karanteni?

V času karantene je hladilnik postal naš najboljši prijatelj, število obrokov pa narašča in narašča. Tudi, če moramo od doma opraviti veliko različnih obveznosti, pa naj bo to delo s šoloobveznim otrokom, lastna služba ali celo oboje, se nikakor ne moremo izogniti občutku, da nam nekaj manjka, in okupacija hladilnika je neizbežna.   

Število obrokov je v času karantene velik problem, saj jih je v povprečju več kot sicer. Zagotovo ste zadnje dni že slišali za enega najbolj slavnih stavkov v tem trenutku – iz karantene bosta prišli dve vrsti ljudi, bodisi alkoholiki bodisi bodoči kuharski mojstri. V nasprotju s prvo je druga trditev zelo spodbudna in obetajoča. Ljudje so se namreč doma začeli posluževati dejavnosti, s katerimi se nikoli prej niso srečali, na primer peka domačega kruha.

Kaj pa naši kilogrami? Če narašča število obrokov, naraščajo skupaj z njimi tudi kilogrami. Zato se je s to problematiko potrebno ukvarjati zdaj, ko še imamo čas, da preprečimo pretirano (nezdravo) prehranjevanje in ohranimo svojo postavo do začetka poletja.

Kako zmanjšati število obrokov?

Jejte zavestno 

Velikokrat jemo zgolj iz dolgčasa. K hrani se zatečemo tudi v primeru, da nas kaj pretirano skrbi. Potem namreč lažje razmišljamo, saj imamo občutek, da smo rešili vsaj eno problematiko. V času karantene je teh problematik še več, prav tako pa doma preživimo bistveno več časa kot sicer. Potruditi se moramo razlikovati med dejansko lakoto in dolgčasom ter temu prilagoditi število dnevnih obrokov.

Sladke prigrizke zamenjajte za tiste bolj zdrave

število-obrokov-karantena

Zagotovo vsi med gledanjem filma ali serije raje posežemo po kokicah in sladkih prigrizkih, saj to velja že za nekakšno pravilo. V času karantene, ko pred televizijo ali računalnikom preživimo bistveno več časa, si namesto nezdravih prigrizkov pripravite tiste bolj zdrave – na primer (suho) sadje, oreščke ali jogurt. S tem morda ne boste zmanjšali števila obrokov, bodo pa nekateri izmed njih bistveno bolj zdravi in hranilni.

Uživajte živila, ki vas bodo nasitila za dlje časa – število obrokov bo nižje

Če ne gre drugače, se prisilite, da zaužijete živila, ki vas bodo nasitila za dlje časa. Tako boste najbolj učinkovito zmanjšali število prekomernih obrokov. Med obroki spijte tudi kakšen čaj, ki vam bo prav tako dal občutek sitosti.

Kuhajte zdrave in hranilno bogate obroke

število-obrokov-zdravje

Ko se odpravite v trgovino, obvezno naredite večji nakup zalog, ki vam bodo zdržale vsaj en teden. Kupite več zelenjave in svežih izdelkov ter se izogibajte vnaprej pripravljenim konzervam. Zdaj imate zlati čas, da preizkusite vse tiste zdrave recepte, ki ste si jih več let shranjevali in z njimi spretno odlašali.

Da prigrizkom, vendar v mejah normale

Seveda ni za pričakovati, da bi popolnoma prenehali z uživanjem slanih ali sladkih prigrizkov, ki jih tako obožujete. Je pa pomembno, da v času karantene ne pretiravate s količino. Že dejstvo, da jih ne uživate pozno zvečer, vam lahko pomaga v boju proti nabiranju odvečnih kilogramov.

Ne spreglejte sladkarij z najmanj kalorijami, s katerimi se lahko sladkate kljub karanteni.

Povzeto po: Soy Carmín

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo