4 znaki, da partner trpi za odvisnostjo

Odvisnost od drog ali alkohola je ena izmed najbolj pogostih situacij, s katero se spopadajo ljudje širom sveta. Prav možno je, da imate blizu sebe koga, ki trpi za tovrstno odvisnostjo, pa tega sploh niste opazili.

Pogosto konzumiranje ali uživanje odvisnih snovi, kot so tobak, alkohol, marihuana ali kokain, pa tudi pretirana navezanost na določene dejavnosti, kot na primer prekomerno delo, lahko povzroči trajne posledice ne zgolj na socialnem življenju osebe, pač pa tudi na zdravju in vodi v hudo odvisnost. Ravno zato je zelo pomembno, da te znake pravočasno prepoznamo in osebi, ki jo muči odvisnost, pomagamo.

Slab spanec

To je eden najbolj opaznih znakov pri osebi, ki se sooča s kakršnokoli odvisnostjo. V glavi take osebe se plete mreža različnih čustvenih dojemanj in zaskrbljenosti, kar ji ponoči krade spanec.

Neproduktivnost pri učenju ali v službi

Tako mlajši kot starejši opažajo, da njihova zmogljivost in produktivnost nista na želeni ravni, vendar temu ne posvečajo pretirane pozornosti. Njihov svet se vrti le okoli misli, kdaj bodo spet zaužili prepovedano substanco.

Oddaljitev od družine in prijateljev

Odvisniki večino svojega časa posvetijo uživanju drog in alkohola ter se posledično vedno bolj oddaljujejo od svojih bližnjih. Umaknejo se v samoto, saj jih tako nihče ne nadzoruje in kritizira. Vse to vodi v družbeno izolacijo, kar le še poslabša trenutno situacijo. Problem je, da take osebe v samoti uživajo in si družbe niti ne želijo, saj ta ne zmore slediti njihovemu tempu.

Vedno večja agresivnost

Agresivnost je pri osebah, ki trpijo za odvisnostjo od drog ali alkohola zelo pogosta. Znano je, da pogosto ravno oni v družbi začenjajo prepire in pretepe. Posledice so včasih lahko zelo hude.

V primeru, da opazite, da oseba trpi za kakršnokoli obliko odvisnosti, je nikakor ne kritizirajte. Kritike v tistem trenutku ne bodo dobrodošle, saj ne bodo prav nič prispevale k okrevanju in izboljšanju situacije. Raje pristopite do osebe in ji dajte vedeti, da ni sama in da ste ji pripravljeni priskočiti na pomoč, da vse skupaj premaga.

 

15 ZNAKOV, DA STE ODVISNI OD INSTAGRAMA

Povzeto po: Útil e interesante 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo