LETOŠNJI PREMIK URE BO KONKRETNO ZMEŠAL TVOJ MENSTRUALNI CIKEL

Kar 80 % žensk naj ne bi dobilo menstruacije v mesecu aprilu, napovedujejo strokovnjaki. Več kot polovica jih bo imela z nerednim menstrualnim ciklusom težave vsaj še 4-6 mesecev. Čeprav krvavitve ne bo, bodo v “tistih dneh” kljub temu prisostvovale bolečine v trebuhu, krči in nenavadna nihanja razpoloženja.

Zakaj?

Odgovor se skriva v letošnjem spomladanskem premiku ure, ki je usoden za večino plodne ženske populacije. Znano je, da lahko prestavljanje ure zmede vaš menstrualni cikel, vendar še nikdar v tolikšni meri kot sedaj. Kaj je letos tako zelo drugače?

Nizozemski znanstveniki so po naključju odkrili povezavo med premikom ure, onesnaženostjo zraka in nerednim menstrualnim ciklom. Rezultati so pokazali, da lahko izredna onesnaženost zraka v času, ko premaknemo uro, zelo negativno vpliva na menstrualni cikel večine žensk, ki so bile na dan premika ure vsaj 10 minut na zraku.

“Gre za to, da premik ure že sam po sebi neugodno vpliva na ženske spolne hormone – mnogi ga primerjajo z jet lagom. Občutek neprespanosti, nejevolja, slabo počutje, nihanje razpoloženja. Če se to zgodi v posebnih okoliščinah, kot je izredno onesnažen zrak, lahko to pri veliko ženskah povzroči izostanek menstruacije in večmesečni neredni menstrualni cikel,” je za Red Tampons razložil nizozemski znanstvenik in nevrokirurg Bjørn Steffen. Letos smo uro prestavili v nedeljo, 29. marca, ko je bila onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 zaradi saharskega prahu zelo visoka po vsej Sloveniji, zato se nam ne obetajo nič kaj dobre napovedi, pravijo strokovnjaki.

Če pričakujete menstruacijo v naslednjih 14 dneh, so lahko posledice veliko bolj občutne

Posledice čuti že precej žensk. ”Ta mesec bi morala dobiti menstruacijo v ponedeljek, pa je še vedno nisem. Zaradi kontracepcijskih tabletk jo zmeraj dobim točno na uro, prvič v osmih letih jemanja mi zamuja. Opravila sem nosečniški test, ki je negativen. Ne vem, kaj se dogaja,” je zaskrbljena 28-letna Jera iz Kanala. O nenavadnih težavah poroča tudi 21-letna Tiara iz Murske Sobote, ki trdi, da vse od nedelje v trebuhu čuti močne krče, ki sicer še nikdar v življenju niso spremljali njene menstruacije, medtem ko pričakovane krvavitve preprosto ni.

Podobno lahko v kratkem pričakujete tudi ve. Večje težave naj bi sicer imele ženske, ki menstruacijo pričakujejo v naslednjih 14 dneh, nekoliko manjše posledice naj bi občutile ostale. V spodnji tabeli si lahko ogledate pričakovane posledice glede na to, kdaj pričakujete naslednjo menstruacijo.

Menstruacija od 30.3. do 5.4. – 85 % žensk bo imelo neredni cikel še 6 mesecev

Menstruacija od 6.4. do 12.4. – 70 % žensk bo imelo neredni cikel 5-6 mesecev

Menstruacija od 13.4. do 19.4. – 60 % žensk bo imelo neredni cikel še 5-6 mesecev

Menstruacija od 20.4 do 26.4. – 55 % žensk bo imelo neredni cikel še 4-6 mesecev

Kako si pomagati? Za začetek lahko pričnete z uživanjem TEH ŽIVIL, ki uravnavajo menstrualni cikel.

9 NAČINOV ZA LAJŠANJE MENSTRUALNIH KRČEV

Zgornje informacije so še posebej relevantne danes in predvsem na današnji datum. Če ste naključje opazili tudi sami, nam to sporočite v komentarju. 😊 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo