3 IZJEMNO ŠKODLJIVI VPLIVI PIROTEHNIKE NA ŽIVALI

Ni je živali, ki ob pokanju petard ne bi trpela. Gre za eksplozivne materiale, katerih reakcije lahko povzročijo iskre, plamene in hlape, pa tudi glasen pok. Vse to negativno vpliva na živali, ki ob tem doživljajo vse prej kot radost in veselje.

Začetek leta je čas, ko vsi strmijo k novemu začetku in to radi podkrepijo s pirotehničnimi sredstvi. Vse lepo in prav, dokler ne pomislimo na živali, ki nas obdajajo. Te v tem času zelo trpijo in prestrašeno čakajo, kdaj se bo to končalo.

Fizične poškodbe slušnih aparatov živali

Sluh mnogih živali je bistveno bolj občutljiv od človekovega, zato jih eksplozije ognjemeta ne le motijo, ampak lahko tudi resno poškodujejo njihov sluh. Enako velja tudi za lovske pse, ki zaradi hrupa pušk včasih utrpijo nepovratno izgubo sluha.

Občutek strahu in stresa

Poleg poškodb sluha pirotehnika živalim povzroča ogromen občutek strahu. Ta privede do fobije, ki pri živalih nastane zaradi paničnih reakcij na glasen hrup, še posebej, če so temu izpostavljene dlje časa. Podoben učinek na živali imajo tudi nevihte.

Škodljivi učinki kemičnih delcev

Po drugi strani so petarde tudi strupene, saj njihova eksplozija v okolje sprošča škodljive delce, kot je droben prah, ki se ga vdihava.  To lahko poslabša obstoječe bolezni in povzroči nastanek novih. Iz tega razloga ognjemet predstavlja nevarnost za živali, ki živijo na območjih eksplozij ali na razmeroma oddaljenih mestih, kjer veter delce prenaša po zraku. To lahko velikokrat povzroči večje opekline in poškodbe oči.

Kaj lahko uporabimo namesto pirotehnike?

Vedno več je iskanja alternativnih možnosti. Ena izmed teh je laser, ki omogoča vidne reakcije, ne da bi ob tem pokalo. Ponekod uporabljajo tudi pomirjevala za živali, da bi čim lažje preživele to stresno obdobje. Zavedati pa se moramo, da so ta pomirjevala lahko tudi škodljiva zaradi veliko negativnih stranskih učinkov.

Povzeto po: Ética animal 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo