NA DOPUST V LASTNI REŽIJI ALI S TURISTIČNO AGENCIJO?

Dopust v lastni režiji je lahko odlična priložnost za resnično avtentično izkušnjo spoznavanja dežele, kulture in domačinov, vendar se morate nanj bolj temeljito pripraviti kakor na ležerne počitnice pod okriljem turistične agencije. Kakšne so resnične prednosti in slabosti dopusta v lastni režiji v primerjavi z organiziranim izletom?

 

1. VSE ORGANIZIRATE SAMI, OD LETALSKIH KART NAPREJ

 

Kdorkoli je že kdaj potoval, ve, da zna biti iskanje najugodnejše letalske karte prava nočna mora. Poleg tega morate najti tudi takšno prenočišče, ki niha na tanki liniji med udobjem in cenovno dostopnostjo in ima po možnosti še lokacijo blizu centra oz. tistih znamenitosti, ki si jih med svojim dopustom nameravate ogledati – pa četudi je to samo plaža. Pred prihodom se morate pozanimati, katere so najcenejše opcije prevoza po izbrani lokaciji. Če se le da, se vedno izogibajte taksijem in poskusite osvojiti lokalni sistem prevoza. Pot od letališča do hotela se splača naštudirati že doma, tako da na letališču ne boste izgubljali časa in denarja s taksistom, ki vam bo mastno zaračunal. Pred odhodom se resnično splača naložiti mobilne aplikacije, ki vam bodo v pomoč na vašem potovanju, kakor na primer TripAdvisor in Booking.com.

 

2. PRENOČIŠČE

 

Kar se tiče prenočišča, vse bolj priljubljena opcija postaja airbnb, ki je zagotovo precej boljša opcija kakor hotel ali hostel. Hostli so natlačeni in pogosto nehigienski, hoteli pa dragi in precenjeni. Airbnb vam po drugi strani pogosto ponuja možnost najema celotnega apartmaja za tako malo, kakor je 10 evrov na noč (odvisno od lokacije, seveda), poleg tega pa ima isto prednost kakor hotel – v stanovanju ste sami s svojimi prijatelji oz. družino. Hostli po drugi strani ponujajo več možnosti za spoznavanje novih ljudi.

Pred odjavo iz airbnb-ja vseeno naredite generalni obhod po stanovanju in preverite, da niste nikjer pustili smeti ali umazanega kosa perila. Airbnb sistem namreč omogoča možnost ocenitve gostov in gostiteljev, zato pazite, da ne boste dobili ocene slabih gostov.

 

 

3. AKTIVNOSTI

 

Dopust v lastni režiji ima to prednost, da vas okoliščine potovanja prisilijo, da se pred odhodom temeljito pozanimate o kraju oz. državi, v katero potujete. Preveriti morate lokalne običaje, da ne boste po nepotrebnem zabredli v težave, hrano, posebne zdravstvene okoliščine, pa tudi kulturo in znamenitosti regije. Načrt potovanja morate obvezno začrtati že doma, da ne boste na destinaciji sami izgubljali časa z iskanjem znamenitosti.

Vedno načrtujte tudi v skladu z lokacijo znamenitosti. Če je katedrala na enem delu mesta, dve ulici stran pa je tudi slavna restavracija z morsko hrano, v kateri ste hoteli poskusiti lokalne specialitete, ima smisel, da izlet oblikujete na tak način, da združite obisk obeh znamenitosti, namesto da bi naslednji dan spet hodili na isto lokacijo.

Pot od ene do druge lokacije vedno začrtajte tudi z ozirom na časovni razpon, ki ga potrebujete, da pridete od točke A – npr. narodne galerije – do točke B, npr. plaže. V današnjih dneh Google Maps vedno pokaže, koliko časa človek potrebuje, da pride od določene lokacije do druge, tako da lahko dejavnik časa vključite v svoj načrt že doma. Vedno si pustite nekaj rezervnega časa, saj je na poti veliko stvari, ki vas bodo premotile – spominki, biološke potrebe, kavica ali sladoled na poti. Takšni postanki so gotovi in dobrodošli, zato jih vračunajte že od začetka.

V splošnem je potovanje v lastni režiji resnično odlična zamisel, le dobro se morate pripraviti nanj. Potovanje z agencijo seveda ponuja večjo stopnjo udobja, vendar je v nekem smislu včasih celo preveč ležerno, saj vas ne prisili, da bi območje raziskali sami, v lastni režiji. Tako vam lahko uide marsikatera informacija, ki bi vas sicer zanimala. Če nekdo vse načrtuje namesto vas, morate ves čas slediti tujemu načrtu, poleg tega pa ste vezani na večjo skupino, ki ima morda drugačen tempo kakor vi.

Potovanje v lastni režiji poleg tega ponuja odlično priložnost za razvijanje občutka samozavesti, ki pride iz zavedanja, da znamo sami dobro poskrbeti zase in si organizirati odlične počitnice. Na njem imamo več možnosti za introspekcijo, domov pa lahko odidemo z resnično individualno izkušnjo obiskanega kraja.

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo