NAJPOGOSTEJŠA VEDENJSKA TEŽAVA PRI PSIH – KAKO JO ODPRAVITI?

Ena izmed pogostejših vedenjskih težav pri psih vseh pasem je “vlečenje na povodcu”, kar je seveda lažje obvladovati pri manjših pasmah kot pri večjih.

Psi, ki na sprehodu vlečejo, vlečejo zato, ker jih nihče ni naučil drugače, gre pa zgolj za slabo komunikacijo med lastnikom in psom. Zato je psa potrebno naučiti hoje na povodcu, šele nato jo lahko od njega pričakujemo oziroma zahtevamo.

Vaja, ki nauči psa hoje “poleg”, je ena od pomembnejših vaj, ki jo je potrebno izvajati že pri mladičku. Pes ne sme vleči, hoditi mora ob nogi lastnika, povodec pa mora biti ves čas popuščen.

 

Učenje naj se najprej prične v okolju brez motenj. Izberite izraz, ki ga boste za to vajo uporabljali – npr. poleg, zraven, noga, ipd. Po izrečenem ukazu počakajte sekundo in nato pričnite s hojo. Tako bo pes povezal izrečeno besedo z vašo govorico telesa. Hojo pričnite s tisto nogo, ob kateri želite imeti psa (po želji lastnika, v kinologiji se hoja psa uporablja največkrat na levi strani). Po nekaj korakih lepe hoje psa potrdite najprej s klikerjem (če ga uporabljate), nato pa še s priboljškom.

 

Vajo podaljšujte in ves čas nagrajujte s priboljški. Z vajo zaključite takrat, ko pes še vedno lepo hodi, ne ko začne vleči. Ob zaključku vaje psu dajte signal, da je vaje konec in ga sprostite.

 

Ko pes vajo dobro razume, greste lahko v okolje z motnjami in tam vajo utrjujete. Hoja na povodcu naj bo vključena v del vsakega sprehoda in pri tem upoštevajte, da je dobro imeti dovolj potrpljenja, saj je za učenje te vaje potrebno nekaj več časa.

 

Povzeto po Alfakan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo