NAJVEČJE NAPAKE PRI PRIPRAVLJANJU ZAJTRKA

Saj veste, zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu. Pa je res? Je, ampak samo, če se ga lotite pravilno. Obstaja ogromno nasvetov in idej, kako pripraviti zdrav zajtrk, vendar z upoštevanjem vseh vaš zajtrk ni nujno vedno zdrav. Zato smo za vas pripravili 10 najpogostejših napak, ki jih pri pripravljanju zajtrka zagotovo počnete tudi vi – saj so nas navsezadnje tako učili.

Preobilen zajtrk

Pravijo, da je pomembno, da se za zajtrk dobro najemo. To je že res, ampak nobeno pretiravanje ni dobro. Zajtrk naj bi veljal za najobilnejši obrok v dnevu, vendar to ne pomeni, da se morate tako zelo najesti, da potem komaj vstanete od mize.

Preveč kruha

Pri nas je običaj, da se za zajtrk je kruh. Toast, sendvič, kruh z namazom ali marmelado – skratka, kruh. K temu potem velikokrat dodamo še sladke kosmiče, rogljičke, palačinke ali vaflje. Takšen zajtrk je vse prej kot zdrav. Več o uživanju kruha si lahko preberete TUKAJ.

Sladki smutiji

Marsikdo smutije dela s sladkimi sokovi ali sadnimi jogurti z visoko vsebnostjo sladkorja. Odpade. Če želite poskrbeti za zdrav zajtrk, v smuti dodajajte izključno sveže sadje, ki ga lahko zamešate s čim manj sladkanim navadnim jogurtom ali preprosto kar z vodo. TUKAJ si lahko preberete nekaj idej za zdrave smutije.

Napačno pripravljena kava

Če zjutraj pijete kavo, s tem ni nič narobe. Če jo pijete z raznimi umetnimi dodatki, kot so sladkor, smetana in razni sirupi, pa to uniči vse pozitivne učinke, ki jih lahko ima kava na vaše telo.

Osredotočanje samo na hrano, ki je običajna za zajtrk

Kot omenjeno, kruh, kosmiči, jogurt. Ampak to ni pravilo za zdrav zajtrk. Zdrav zajtrk si lahko pripravite z avokadom, jajci, zelenjavo in celo s piščancem.

Premalo zelenjave

Mogoče zjutraj uživate sadje, ne pa tudi zelenjave. Poskusite. Zraven jajc se odlično priležeta na primer paprika in paradižnik. Lahko si pripravite tudi sveže solatne liste in kumarice.

Premalo hidracije

Preden začnete jesti, najprej spijte kozarec vode. Ker vso noč niste pili, je telo dehidrirano. Kozarec vode na tešče vas bo zbudil enako dobro kot skodelica kave. Spodbudil bo vaš metabolizem in vam dal energijo za preostanek dneva.

Kava na prazen želodec

Pitje kave na prazen želodec vam bo dalo lažni občutek sitosti in zato ne boste čutili potrebe, da bi jedli, še več ur. Tako pomembnega obroka, kot je zajtrk, pa jasno ne smete izpustiti. Kavo torej spijte po zajtrku.

Presladki kosmiči

Če ste ljubitelji kosmičev, se potrudite, da uživate zdrave kosmiče. Najbolj priporočljivo je izbrati kar navadne ovsene kosmiče brez dodatkov, saj so izjemno zdravi. Sladke čokoladne kosmiče pa kar odmislite.

 

Povzeto po: Healthy Woman

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo