PISKAJOČE IGRAČE: ZAKAJ JIH PSI OBOŽUJEJO?

Tako nadležne in glasne, da včasih povzročajo kar glavobol, vaš kuža pa jih obožuje – da, to so piskajoče igrače. Ni ga psa, ki jih ne bi maral. Prinesete mu lahko igrače vseh vrst in oblik, pa se bo najbolj zapičil prav v tiste, ki piskajo. Ne bo je spustil in ne bo nehal piskati, dokler mu je ne boste vzeli, češ dovolj je bilo za danes. Nekateri lastniki iz obupa celo odstranijo mehanizem, ki povzroča piskanje, psu pa zanimanje za igrače v trenutku pade. Zakaj? Zakaj psi tako zelo obožujejo piskajoče igrače?

1. Lovski nagon

Pri nekaterih psih je izrazitejši kot pri drugih, skoraj vsak pa ga ima nekaj v sebi. Pes je po naravi plenilec, ki lovi. Ponavadi so piskajoče igrače zato še posebej všeč lovskim psom. Ste se kdaj spraševali, zakaj vaš hišni ljubljenček meče in “trga” piskajočo igračo in se napreza, da bi čim bolj piskala? Ker jo v bistvu želi “ubiti”. To je njegov plen. Dokler piska, je zanimivo, ko neha piskati, je zanj mrtva.

2. Užitek v takojšnjem zadovoljstvu

Psi se zanašajo na svoj sluh. Vsakič, ko ugrizne v igračo in ta zapiska, mu to prinese veliko zadovoljstvo. Takoj, ko ugrizne, igrača namreč zapiska. Takojšen odziv na njegovo dejanje je psu všeč in v njem uživa.

3. Iskanje pozornosti

Če imate očiten odziv na psikajoče igrače, bo vaš pes to sčasoma dojel. Ker obožuje trenutke, ko mu posvečate pozornost, jo bo s piskanjem tudi iskal. Četudi se boste odzvali jezno in nejevoljno, mu bo vaša pozornost ugajala.

Piskati ali ne-piskati?

Bi torej svojemu psu morali dovoliti, da se igra s piskajočo igračo? Absolutno! Pustite mu, da razživi svoje nagone in uživa v takojšnjem zadovoljstvu. Ne samo, da se bo za nekaj časa zamotil, tudi nekaj energije bo potrošil. Če vam zvok gre na živce, mu lahko igračo vedno tudi vzamete. Če moti koga drugega, tudi. Morda mu igračko nastavite, kadar greste od doma, da mu ne bo dolgčas. Največje napake, ki jih veliko lastnikov nehote dopušča psu, pa lahko preberete TUKAJ.

 

5 NAPAK PRI SOCIALIZACIJI PSA

 

Povzeto po: Daily Dog Stuff

Komentarji
Morda vas bo zanimalo