Skodelica kave: Zakaj nas tako zlahka zasvoji?

Jutranja razvada velike večine ljudi, brez katere si praktično ne predstavljajo začetka dneva, je definitivno skodelica kave. Jutro enostavno ni isto brez vonja po sveže kuhani kavi. Kako to, da nas tako zlahka zasvoji?

Skodelica kave je jutranja navada, zaradi katere marsikdo lažje vstane iz postelje. Zgodba, ki govori o odkritju kave, je prav tako neverjetna kot okus najljubše kavne mešanice. Jo poznate?

Iz golih naključij nastanejo velika odkritja in nič drugače ni s kavo. En etiopski pastir je opazil, da se je čreda njegovih koz ustavila pri zanimivem nasadu. Žvečile so jagode, ki so jih napolnile z energijo. Ker je to pri njem vzbudilo radovednost, se je naslednji dan vrnil po jagode, jih skuhal in zaužil tudi sam. Čeprav ga je okus takoj očaral, si verjetno ni niti predstavljal, kaj bo njegova ugotovitev pomenila za človeštvo.

Ena skodelica je idealna količina kave

skodelica kave

So ljudje, ki zase trdijo, da so odvisni od kave in jim po žilah namesto krvi teče kava. Dejstvo pa je, da kot marsikatero pretiravanje tudi prevelika količina kave ni priporočljiva. Ena skodelica kave ob zajtrku je idealna količina za začetek dneva, da nas napolni z energijo.

Ima pa kava tudi druge pozitivne lastnosti, in sicer od povzročitve dobre volje pa vse do preprečevanja nekaterih vrst raka in sladkorne bolezni. Ključ je v količini kofeina, to je sestavina, ki dokazano pozitivno vpliva na učinkovitejše delovanje naših funkcij.

Kako učinkuje kofein?

Gre za naravno sestavino, ki vpliva na številne možganske funkcije, kot je na primer lažje in hitrejše učenje, hitrejši spomin, če omenimo le nekatere njegove prednosti, vendar ne smemo spregledati, da lahko pretirano uživanje (več kot štiri skodelice na dan) povzroči motnje, kot je nespečnost. Še eden izmed pozitivnih vplivov kofeina pa je tudi to, da zmanjšuje tveganje za pojav depresije.

Kaj pa druge sestavine, ki prav tako pozitivno vplivajo na nas?

Kofein ni edina kavna sestavina, ki ima na naše telo pozitivne učinke. Tudi druge pripomorejo k našemu zdravju in dobro vplivajo na delovanje našega telesa:

Mineralne soli  – Nepogrešljive so za rast, tvorijo človeška tkiva, prispevajo k proizvodnji hormonov in nadzorujejo organske funkcije.

Lipidi – Potrebni so za zagotavljanje energije in spodbujanje presnove.

Vitamin B – Prispeva k tvorbi rdečih krvnih celic in k ohranjanju zdravega osrednjega živčnega sistema.

Polifenoli – Antioksidantna snov, ki pomaga pri regeneraciji celic, tako da telo na splošno ostane dlje časa v formi in to z vsemi svojimi aktivnimi funkcijami.

PREBERITE ŠE – 4 živila, ki vam lahko dajo še več energije kot kava.

Povzeto po: Cosmopolitan

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo