Tak vaginalni izcedek je razlog za skrb!

Skozi menstrualni ciklus se spreminja tudi vaginalni izcedek. Kaj je normalni vaginalni izcedek in kdaj je lahko izcedek razlog za skrb? Čeprav o tem v zadnjem času veliko govorimo, je marsikatera ženska še vedno skeptična.

Voden siv izcedek

Izcedek, ki je sive barve in hkrati voden, je lahko znak za bakterijsko vaginozo. Običajno boš zavohala neprijeten vonj po ribah, možno pa je tudi, da boš začutila bolečino.

Gost bel izcedek

Če je tvoj izcedek nadpovprečno gost in obilen, poleg tega pa čutiš tudi srbečico, je to lahko znak za glivično okužbo.

Rjav izcedek

Ob koncu menstruacije gre za povsem normalen pojav, kaj pa če se pojavi sredi ciklusa oziroma ob neobičajnem času? Krivo je lahko hormonsko neravnovesje, možno je, da si pozabila vzeti kontracepcijsko tabletko, v nekaterih primerih je to zgodnji znak nosečnosti, v zelo redkih primerih pa celo rak materničnega vratu.

Zelen/rumen izcedek

Tudi takšen izcedek je znak za alarm, najverjetneje gre za infekcijo. Najpogosteje je zelen ali rumen izcedek znak spolno prenosljive bolezni trihomoniaze.

Če opaziš nenavaden izcedek, poleg tega pa še druge simpotme, kot je srbečica ali bolečina, ti svetujemo, da se posvetuješ z ginekologom.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo