To se zgodi v tvojem telesu, ko spiješ kozarec kokakole

spiješ kozarec kokakole

Splošno znano je, da kokakola ne spada ravno med zdrave pijače, zato tega verjetno ni treba posebej poudarjati. Pa vendar si včasih ne moremo pomagati, da si je ne bi privoščili. Kaj se zgodi v našem telesu, ko spijemo kozarec kokakole? In kaj se v našem telesu dogaja na dolgi rok, če redno uživamo kokakolo? Presenečena boš. In zgrožena.

Tvoj krvni sladkor sunkovito naraste

Ena pločevinka kokakole vsebuje 39 gramov sladkorja. To je izjemno velika količina sladkorja, če jo zaužijemo naenkrat, sploh pa v tem primeru, ko gre samo za pijačo. Priznaj, da je velika verjetnost, da poleg kokakole uživaš tudi ocvrt krompirček ali burger. Ali oboje. V tem primeru je bolje, da sploh ne razmišljaš, koliko sladkorja si zaužila naenkrat. Ko spiješ kozarec kokakole, tvoj krvni sladkor v kratkem času zelo sunkovito naraste. Raziskava v reviji Circulation pravi celo, da vsakodnevno uživanje kokakole zvišuje možnosti za razvoj sladkorne bolezni.

Ko se isti dan odpraviš spat, boš po vsej verjetnosti težje zaspala

Zaradi vsega sladkorja, ki si ga zaužila s kokakolo, in kofeina, ki ga vsebuje kokakola, je možno, da boš zvečer manj zaspana in boš zato tudi težje zaspala.    Ena od raziskav je pokazala, da je velika večina tistih, ki so pili sladke pijače s kofeinom, ponoči spala samo pet ur ali manj.

To so najslabša živila za zobe – če le gre, se jim izognite!

Kakšni so pa dolgoročni učinki uživanja kokakole?

Če ti akutni učinki uživanja kokakole niso prišli do živega, preberi še tole. Če kokakolo uživaš redno (vsakodnevno ali nekajkrat na teden), imaš več možnosti, da se ti zgodi tole:

Pridobiš na teži

Kokakola ne vsebuje le ogromno sladkorja, ampak tudi kalorij. Zakaj bi kalorije po nepotrebnem s pijačo? Prvi korak, da se izogneš pridobivanju odvečnih kilogramov, je zagotovo pitje vode. Tako se lahko prehranjuješ povsem normalno in ob zadostni telesni aktivnosti in relativno zdravi prehrani nezaželenih kilogramov ne boš nabirala.

Pojavijo se mozolji

Sladke gazirane pijače dokazano neugodno vplivajo na tvojo kožo. Pojav mozoljev, aken, mastne kože je lahko posledica nezadostnega uživanja vode in prekomernega uživanja sladkih pijač.

Zobje porumenijo

Na tvoje zobe negativno vpliva že sladkor, ki se nahaja v kokakoli. Vendar to še ni vse. Nekatere študije pravijo, da temno obarvane gazirane pijače poškodujejo površino tvojih zob in jih na dolgi rok obarvajo.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo