To so najslabša živila za zobe – če le gre, se jim izognite!

najslabša-živila-za-zobe

Pravijo, da si to, kar ješ. In zobje so dokaz, da je v tem reku precej resnice. Veliko vrst hrane in pijače namreč povzroči nastanek oblog, ki lahko resno poškodujejo vaše zobe, prispevajo k vnetju dlesni in zobni gnilobi. Bakterije v številnih sladkih prigrizkih namreč sproščajo kisline, ki neusmiljeno napadajo vašo zobno sklenino. Se sprašujete, katera so tista najslabša živila za zobe, ki vam lahko povzročijo toliko tegob? Stavimo, da jih uživate vsakodnevno.

1. Gumijasti bonboni

Verjetno niste pretirano presenečeni. Ker so tako lepljivi in trdoživi, se vam pogosto zalepijo na zobe za dlje časa in povzročajo še več nevšečnosti. Če vas zagrabi želja po sladkem, je za zobe bolj priporočljiva čokolada, saj se hitro raztopi in lažje odplakne.

2. Kruh

Ko žvečite kruh, vaša slina škrob razgradi v sladkor, ki se prilepi med zobe. Uživanje ogljikovih hidratov je vsekakor pomembno, vendar si namesto belega kruha raje privoščite polnozrnatega in temnejšega. Takšen kruh vsebuje manj dodanih sladkorjev in ugodno vpliva tudi na vaše splošno zdravje.

3. Alkohol

Vsi vemo, da je škodljiv zdravju. Ne razmišljamo pa veliko o tem, kaj alkohol povzroča našim zobem. Ker izsuši naša usta, nam zaradi tega primanjkuje sline, ki pa je ključna za zdrave zobe, saj preprečuje, da bi se hrana lepila na zobe in pomaga odplakniti delce prežvečene hrane. Zobe varuje celo pred kariesom in boleznimi dlesen ter drugih ustnih okužb. Ko uživate alkohol, torej poskrbite za ustrezno hidracijo – pijte veliko vode.

7 ŽIVIL, KI NARAVNO BELIJO ZOBE

4. Gazirane pijače

Večina se nas zaveda, da od gaziranih pijač ni nobenih posebnih koristi, četudi na embalaži piše “dietno” ali “brez dodanega sladkorja”. V nedavni raziskavi so ugotovili, da pitje velikih količin gaziranih pijač škoduje zobem približno toliko kot kokain ali metamfetamin. Če čez dan postopno srkate kokakolo, si zobe premažete s kislino, ki za povrh izsuši usta in obarva vaše zobe. Pozor, umivanje zob takoj po pitju gazirane pijače samo še spodbuja škodljive vplive, zato poskrbite, da bo vmes minilo nekaj časa.

5. Citrusi

Sadje, polno vitamina C in drugih zdravilnih učinkov, ki pozitivno vplivajo na telo. Vendar ne na zobe. Njihova visoka vsebnost kisline pripomore k razkrajanju sklenine, hkrati pa razdraži manjše rane, razjede in občutljivosti v ustih. Pijte in jejte jih zmerno, nato pa usta vedno splaknite z mlačno vodo.

6. Suho sadje

Verjetno ste zelo zadovoljni, ko se uspete prepričati, da nezdrave slane ali sladke prigrizke zamenjate s suhim sadjem Vendar spadajo različne vrste suhega sadja, kot so slive, marelice, fige in rozine, med najslabša živila za zobe. Zelo rada se lepijo in zatikajo za zobe, hkrati pa so ponavadi polna sladkorja. Ko jeste suho sadje, si torej vedno splaknite usta z vodo, sicer pa je boljša alternativa sveže sadje.

Kako do bolj belih in zdravih zob? Upoštevajte TEH 7 korakov.

Slab zadah: 7 načinov, kako ga odpraviti

Povzeto po. Healthline

Komentarji
Morda vas bo zanimalo