Branje: zakaj ga nekateri ne marajo, drugi pa obožujejo?

Branje je navada, ki prinaša nešteto koristi. Nekaterim predstavlja sprostitev, drugim pa je nekaj povsem nekoristnega. Ste se morda vprašali, zakaj je temu tako? Kako je mogoče, da isto dejavnost ljudje doživljajo na tako različne načine?

Brez dvoma je branje zelo koristna navada, predvsem za tiste, ki berejo prostovoljno. Od otroštva naprej nam poskušajo vzbuditi ljubezen do knjig, bodisi doma bodisi v šoli. Je pa tudi res, da dobi največ otrok odpor do branja ravno v času šolanja, ko so primorani brati knjige, ki so jim dodeljene in morda niso po njihovem okusu.

Ljubitelji knjig se pogosto sprašujejo, kako je sploh mogoče, da nekdo ne uživa v branju. Isto se lahko sprašujejo tudi tisti, ki raje poprimejo za katerokoli drugo opravilo, samo da jim ni treba sedeti za knjigo.

Vsi smo že kdaj zasledili, da branje dodatno izobražuje ljudi in da so tisti, ki ne berejo, manj inteligentni in nimajo tako pestrega in bogatega besedišča. Kaj naj si torej mislijo tisti, ki ne marajo branja? Kateri so razlogi za to, da nimamo vsi enakega pogleda na to?

branje

Neprimeren pristop v času odraščanja  

Kot že prej omenjeno, nam je branje v času otroštva velikokrat vsiljeno. Otroci med odraščanjem spoznavajo veliko različnih aktivnosti in nekatere jih pritegnejo bolj kot druge. Branje je zagotovo ena izmed teh aktivnosti. Če nam že od malega nekdo narekuje kaj in koliko moramo na dan prebrati, je čisto normalno, da se marsikateri otrok tega loteva z odporom in posledično ne bo maral branja niti, ko odraste.

Veliko je odvisno tudi od staršev in njihovega načina poučevanja. Otroci v veliki večini radi poslušajo in kasneje prebirajo pravljice pred spanjem, kar jim lahko vzbudi željo po branju knjig tudi v prihodnosti. Otroci, ki jim pred spanjem niso brali pravljic, tega ne poznajo in se s tem težko poistovetijo.

Velika izbira dejavnosti

To se ne nanaša samo na otroštvo, ampak tudi na kasnejše, odraslo obdobje. Starejši kot si, več dejavnosti spoznavaš in prostovoljno lahko izbiraš, čemu boš posvetil svoj prosti čas. Naj bo to šport, glasba, umetnost ali branje, vsak posameznik ima pravico do tega, da sam izbira svoje dejavnosti.

Res pa je, da se včasih ne zavedamo, da branje niso zgolj obširni romani in ljubezenske zgodbe, ampak ponuja veliko večji spekter možnosti. Sploh ni nujno, da berete knjige z neko konkretno zgodbo – lahko berete modne revije, znanstvene članke, kuharske knjige, biografije ljudi, ki jih cenite. Izbira je res velika in sploh ni pomembno, kaj berete. Pomembno je le, da vas tematika zanima, saj dela to branje prijetno in koristno.

Ljudje smo si med seboj različni

Vsi ljudje nimamo istega načina komuniciranja. Nekateri so bolj vizualni tipi, drugi bolj slušni, tretji kinestetični. Nekateri raje prejemajo informacijo vizualno, drugi s poslušanjem, tretji pa se odločijo za neposredno eksperimentiranje z njimi. Ravno zato ni mogoče pričakovati, da bomo vsi uživali v enakih stvareh in imeli radi enake dejavnosti.

Zato ni nič narobe, če ste tudi sami med tistimi, ki ne marate branja. Zagotovo obstajajo druge dejavnosti, v katerih uživate morda celo bolj kot ljubitelji branja ob prebiranju knjig. Vsi smo si med seboj različni in to nas hkrati dela tudi edinstvene.

Preberite še: Zakaj je vsakodnevno branje tako koristno? 

Povzeto po: La mente es maravillosa

N. P.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo