To so živila za zdravo prebavo

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri celostnem zdravju telesa, zato je pomembno, da uživaš živila za zdravo prebavo. Še posebej, če si ena izmed tistih nesrečnic, ki se že od nekdaj soočajo s prebavnimi težavami. Preveri, katera so živila za zdravo prebavo in jih poskusi vključiti v svoj jedilnik še danes.

1. Jogurt

Medtem ko mlečni izdelki načeloma niso najboljša izbira, je jogurt izjema. Je namreč naravni probiotik, ki uravnava črevesno floro, saj vsebuje dobre bakterije, ki koristijo našim prebavilom. Vendar to ne velja za vse jogurte – sadnim jogurtom, ki so na voljo v trgovini, se raje izogibaj. So namreč veliko preveč sladkani in z dodanimi barvili, da v njih težko najdeš kaj koristnih bakterij. Poskusi kupiti čim bolj naraven, po možnosti domač jogurt.

2. Jabolka

Jabolka so odlična za prebavo, ker vsebujejo topno vlaknino, imenovano pektin, ki pospešuje prebavo in na črevesje deluje protivnetno. Prav tako so jabolka polna različnih vitaminov, pripomorejo pa tudi k naravnemu čiščenju in beljenju zob.

3. Čia semena

Čia semena so odličen vir vlaknin, ki se po zaužitju spremenijo v substance, podobne želatini. Spodbujajo razvoj zdravih bakterij in uravnavajo prebavo.

4. Kombuča

Zadnje čase zelo popularen napitek, ki v bistvu izhaja iz fermentiranega čaja. Običajno je narejen iz zelenega ali črnega čaja s posebnim postopkom dodajanja specifične vrste bakterij, sladkorja in gliv. Nekatere raziskave so pokazale tudi, da kombuča zdravi razjede na želodcu.

5. Papaja

Papaja je sadež, ki vsebuje naraven prebavni encim papain. Ne samo to, tudi odličnega okusa je. Če imaš težave s krči in bolečinami v trebuhu, prav tako svetujemo papajo.

6. Ovseni kosmiči

Žitarice so pomemben del zdrave prebave. Najboljši so bio ovseni kosmiči, ki so lahko v kombinaciji s sadjem in medom odlična sladica ali pa zdrav zajtrk. Poskrbi le, da se kosmiči čim bolje prekuhajo in namočijo (v vodi ali mleku). Če jih ješ pogosto, priporočamo, da kupiš rastlinsko mleko, saj mleko živalskega izvora v večjih količinah ni najboljši prijatelj našega črevesja.

7. Ingver

Ingver je tradicionalno živilo, ki se že leta uporablja v vzhodni medicini. Izboljšuje prebavo, imunski sistem, pozdravi prehlad, nekatere nosečnice pa ga uporabljajo celo za blaženje jutranje slabosti.

8. Zelenjava

Predvsem zelena zelenjava, kot je brokoli, brstični ohrovt, špinača, zeleni listi solate … So namreč odličen vir netopnih vlaknin in magnezija ter spodbujajo razvoj dobrih bakterij v črevesju.

9. Kislo zelje

Še en naravni probiotik, ki blagodejno vpliva na črevesje, saj vsebuje encime, ki pomagajo pri lažjem prebavljanju. Če imaš težave z napenjanjem, je pomembno, da vztrajaš samo pri kislem zelju, svežega pa se raje izogibaj.

10. Kefir

Če imaš težave z zaprtjem, je kefir odlično zdravilo. Morda nekoliko bolj nenavadnega okusa kot jogurt, a izjemno zdrav za prebavo. Pomagal ti bo pri krčih in napenjanju, obenem pa bo deloval tudi protivnetno in ustvarjal dobre bakterije.

Če te zanima, katerim živilom se moraš izogibati za zdravo prebavo, pa klikni TUKAJ.

 

Povzeto po: Healthline

Komentarji
Morda vas bo zanimalo