V KOLIKŠNI MERI POPULARNOST NA DRUŽBENIH OMREŽJIH VPLIVA NA SAMOPODOBO?

Ali poznate tisto dekle, katere Instagram profil je poln slik s potovanj v eksotične kraje? Vsaka njena Facebook objava doseže več kakor 100 všečkov, njen Snapchat pa je poln fotografij zdravih obrokov ter selfijev iz telovadnice, ki razkrivajo njen popolni trebušček. Videti je, kakor da ji gre vse kot po maslu, in zdi se, da vsak dan živi res vznemirljivo in akcije polno življenje; sprašujete se, kako ji uspeva v le 24 ur 7 dni na teden stlačiti poziranje, telovadbo, službo, faks in prijateljice, obenem pa še hoditi po svetu in ves čas ohranjati popolno pričesko in make up.

Dobro se je zavedati, da se življenje na socialnih omrežjih skoraj nikoli ne ujema z resničnim. Podobno kakor pri pisanju CV-ja se vsi skušamo predstaviti bolj uspešni in kompetentni, kot v resnici smo. Dekle, ki mu tako zavidamo, le poudarja svoje prednosti in skriva slabosti, tako kot vsak izmed nas. Kadar puder zataji in ji obraz še vedno prekrivajo mozoljčki, se poslužuje Photoshopa, v fitnesu po 5-ih minutah lahnega teka na steperju že pozira pred ogledalom s #hardworkpaysoff in podobnimi hashtagi, slika se s sosedovim kokeršpanjelom, ker je prikupen in ji bo prinesel všečke, ob sončnih zahodih pa objavlja inspirativne citate, da bi bila videti bolj poglobljena.

Ne pozabite, da vedno obstaja vrzel med resničnim življenjem in retuširanimi slikami. Ideali, ki nam vsakodnevno nižajo samozavest, niso resnični in jih moramo vedno jemati »z rezervo«. Z nerealističnimi pričakovanji družbe se bomo vedno najlažje spopadle tako, da se bomo same počutile samozadostne in sposobne. Pomembno je, da se v svoji koži počutimo dobro. Kako pa bomo to dosegle tudi, če naše telo ni popolno?

1. Ni pomembno, kaj od vas pričakujejo drugi – pomembno je, kaj od sebe pričakujete vi.

Ne obremenjujte se s tem, kakšne standarde vam postavlja družba – edina oseba, ki ji zares morate ugajati, ste vi sami.

2. Ko se boste počutili samozavestni glede svojih dosežkov in karierne poti, se boste naenkrat počutili bolje tudi glede svojega telesa.

Imejte jasno zastavljene cilje. Bodite osredotočeni na pot, ki vas bo pripeljala do njih. Zavedajte se svojih malih vsakodnevnih zmag. Bodite ponosni nase in na svoje uspehe – nihče drug ni odgovoren zanje kot vi sami. Če se boste počutili sposobne in uspešne na drugih področjih, se boste bolje počutili tudi glede svojega videza.

3. Problemi so včasih problemi le, če jih dojemamo kot take.

Če se počutite, kakor da resnično morate izgubiti tistih 5 kilogramov, da boste privlačni, in o tem razmišljate vsakič, kadar odprete Facebook in vidite fotografije slokih lepotic, potem je to problem. Če se v svoji koži počutite dobro, vas takšne objave ne morejo presenetiti in v vas vzbujati frustracije.

4. Ne gre se samo za videz.

Socialna omrežja v nas vzbujajo negativne občutke na mnoge načine – ne le glede našega videza, ampak glede poslovnega uspeha, hobijev, sposobnosti za grajenje kvalitetnih odnosov, stanja na bančnem računu in še mnogo česa. Spet se moramo zavedati lekcije iz začetka članka – precej verjetno je, da je podoba, ki jo oseba daje na socialnih omrežjih, plod skrbno izdelanega izbora izsekov iz njenega življenja.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo