Vnetje ušes pri psu: simptomi in prva pomoč

vnetje-ušes-pri-psu

Nekatere pasme so bolj nagnjene k določenim boleznim, druge manj. Vnetje ušes pri psu je pogost pojav, pri katerem je ključnega pomena, da se pravočasno in ustrezno ukrepa.

Zakaj sploh pride do vnetja?

Včasih vnetje ušes pri psu nastane zaradi anatomije ušesa, nekatere pasme, kot so na primer francoski buldogi, so znani po tem, da imajo težave s ponavljajočimi vnetji. Krivi so lahko tudi tujki, ki zaidejo v pasje uho, povečana vlaga v ušesu, različne travme, hormonske nepravilnosti ali imunski vzroki. Pogosto se vnetje ušes pri psu pojavi istočasno s kožnimi alergijami, prebavnimi motnjami ali drugimi težavami v imunskem sistemu. Prav zato je izrazitega pomena, da se psa ne zdravi le lokalno z antibiotiki ali kortikosteroidi, ampak se poišče primarni razlog, zakaj do tega sploh prihaja.

Kakšni so simptomi?

Vnetje ušes pri psu lahko zelo hitro in enostavno prepoznate.

  • Kuža se praska po ušesu, stresa z glavo in se z ušesi drgne po tleh ali po pohištvu.
  • Ušesa so pordela in vroča na otip.
  • Opaziti je mogoče izcedek iz ušesa in/ali neprijeten vonj.
  • Na ušesih in v okolici se pojavijo kraste.
  • Dlaka na ušesih izpada.
  • Ušesa so občutljiva na dotik.
  • V primeru, da bolezen napreduje do srednjega ušesa, kuža čuti bolečine tudi v čeljusti, kar se kaže v nagibanju glave nazaj in hoje v krogih.

Kako vnetje pozdraviti?

Če z vnetjem ušes še nimate izkušenj, je vsekakor priporočljivo, da obiščete veterinarja. Tam vam bodo znali strokovno svetovati, predpisati ustrezna zdravila in s skupnimi močmi poiskati vzrok. Dobro je, da nadzorujete način prehranjevanja in za kužka pripravite posebno dieto – velikokrat vzrok tišči prav v prehrani. Nikar pa predolgo ne odlašajte z obiskom veterinarja, češ saj bo bolje čez nekaj dni, saj lahko vnetje napreduje. Zagotovo si ne želite, da bi vaš štirinožni ljubljenec po nepotrebnem trpel.

Kako vnetje preprečiti?

Bolje preventiva kot kurativa, pravijo. Če imate pasmo psa, ki je nagnjena k vnetju ušes, se morate o tem izobraziti in biti pripravljeni na ustrezno ukrepanje. Ušesa redno pregledujte in poskrbite, da so dlačice na notranji strani uhlja pristrižene, da je uho dovolj zračno. Nikar jih ne pulite, saj s tem ustvarjate odprte rane na sluznici, zaradi česar je uho še bolj dovzetno za infekcije.

Vročina pri psu: Kako vemo, da ima kuža vročino?

 

Povzeto po: Kosmatinčki

Komentarji
Morda vas bo zanimalo