ZAKAJ SE ZJUTRAJ ZBUDITE ZASPANI?

Se tudi vi zjutraj zbudite zaspani? Veliko je ljudi, ki se zjutraj spopadajo s podobnimi težavami. Ste se kdaj vprašali, kaj je razlog, da je temu tako? Dejstvo je, da se ob zadostnem številu prespanih ur jutranja zaspanost ne bi smela pogosto dogajati.

Jutranja zaspanost je pogost, vendar nadležen pojav, saj vpliva na naše udejstvovanje skozi celi dan. Ko se zbudite zaspani, se ta zaspanost in utrujenost čuti ves dan in vam onemogoča, da bi se stvari lotili z enako vnemo kot v primeru, da se zbudite naspani.

Zakaj se počutite zaspani, ko zjutraj vstanete iz postelje?

Spanje je fiziološko stanje, ki se ciklično ponavlja vsako noč. Med spanjem se naše motorične aktivnosti zmanjšajo in nastopi čas počitka. Gre za pomemben pojav človekovega vedenja, ki zagotavlja telesno in čustveno obnovo, varčevanje z energijo in utrjevanje spominov, ki jih pridobimo v času bedenja.

Spanje ni pasivno, ampak aktivno stanje, v katerem se odvijajo zelo pomembne spremembe telesnih funkcij in duševnih dejavnosti, tako za psihično, kot fizično ravnovesje človeka. Če se zbudite zaspani, to pomeni, da ste spali slabo in možne so težave s koncentracijo in spominom, občutimo utrujenost in spremembe v karakterju.

Kljub (vsaj) osmim uram spanja, se zbudite zaspani

Utrujenost in zaspanost sta zelo pogosta pojava, sploh med mladimi. Do 70% najstnikov pravi, da so čez dan preveč zaspani in utrujeni. Večino časa je to posledica kroničnega pomanjkanja ur spanja, slabe skrbi za spanje in prekomerne dnevne aktivnosti. Občasno je to lahko posledica zdravstvenih ali psiholoških razlogov.

Kakšni so razlogi?

Zbudite se zaspani in utrujeni. Razlogi za to so lahko zelo raznoliki. Možno je, da jutranja utrujenost ni povezana s slabim spancem, ni pa nujno temu res tako. To se najpogosteje dogaja zaradi slabih navad, ki se jih držimo čez dan.

Spremembe ciklov spanja. Popoln spanec je sestavljen iz petih enako pomembnih faz. Če se cikel med nočjo prekine, na primer, če se pogosto prebujate, se bo cikel spanja začel od znova in vseh 5 faz se najverjetneje ne bodo popolnoma zaključile pred zvonjenjem alarma.

Stres. Ponoči enostavno ne zmorete odmisliti skrbi, ki vas pestijo čez dan. Težave v družini, službi ali drugod vam ne dopuščajo mirnega spanca.

Slaba prehrana. Pretirano uživanje alkoholnih pijač in mastne ter nezdrave hrane, negativno vpliva na kakovost spanca. Te surovine zavirajo proizvodnjo melatonina, hormona spanja, ki nastaja ponoči in vpliva na dober in kakovosten spanec.

Slabe navade pred spanjem. V to skupino se najpogosteje šteje prisotnost televizije pozno zvečer, pa tudi pretirana uporaba mobilnih telefonov. Oboje oddaja sevanja, ki vplivajo na naše možgane in skvari kakovosten spanec.

Povzeto po: La mente es maravillosa 

N. P.

 

JUTRANJE NAVADE, KI SE JIM MORATE ODREČI

Komentarji
Morda vas bo zanimalo