10 največjih laži o mačkah, ki jim ne smete verjeti

Kljub pregovoru, da ima laž kratke noge, se te oblike prenašanja informacij poslužuje velika večina ljudi, zato ne preseneča dejstvo, da po svetu krožijo tudi laži o mačkah. So ene izmed najbolj priljubljenih hišnih ljubljenčkov in temu primerno jim je potrebno nameniti veliko pozornosti.

Zraven vseh neresnic, s katerimi se dnevno srečujemo, obstaja tudi veliko laži o mačkah. Ker o njih kroži veliko informacij (sploh na spletu), moramo biti previdni in se pozanimati, če je povedano  oz. prebrano resnica ali laž. Če bomo slepo verjeli prav vsem nepreverjenim informacijam, lahko s tem resno ogrozimo življenje naših mačk.

Katere pa so največje laži o mačkah?

Mačke morajo piti mleko

Morda je to veljalo v preteklosti, danes pa vemo, da lahko mleko mačkam povzroči več škode kot koristi. Odrasle mačke namreč zelo težko prebavijo laktozo in je ob uživanju niso zmožne popolnoma prebaviti, kar lahko povzroča težave v prebavi.

So hladne in nič kaj ljubeče živali  

laži o mačkah

Velika laž. Če bi to bilo res, mačke ne bi bile tako priljubljene, kot so. Vsak lastnik mačke ve, da so to izjemno ljubeznive živali, ki cenijo ljubezen svojih lastnikov. Ima pa seveda vsaka svoj karakter in se na določene stvari ne odzove tako, kot bi si sami želeli.

Imajo sedem življenj

Kljub temu, da so zelo posebne in prikupne živali, ki bi jim privoščili več življenj, temu seveda ni tako. Imajo eno samo življenje, kot vse ostale živali in ljudje. Res je, da so veliko bolj odporne na padce kot ostali, ampak to še ne pomeni, da imajo več življenj.

Notranje mačke ne potrebujejo veterinarja

Še ena izmed velikih laži o mačkah. To je velika zmota, ki ji ne sme verjeti noben lastnik notranjih mačk. Tako kot zunanje tudi notranje mačke potrebujejo redne preglede pri veterinarju, saj jih je prav tako cepiti potrebno in redno spremljati njihovo zdravstveno stanje.

Nosečnice ne smejo živeti z mačkami

Ta neresnica je nastala v povezavi s toksoplazmozo, okužbo, ki je lahko nevarna za nosečnice. Resnica je, da se lahko hitreje kot preko mačk s tem okužijo z uživanjem surovega mesa ali zelenjave. Priporočljivo je, da ženske v času nosečnosti ne čistijo mačjega stranišča, ni pa res, da ne smejo živeti skupaj z njimi.

Mačke so samotarske živali

Sploh ne. Tako kot vsi ostali, tudi one uživajo v družbi, zato nikar ne oklevajte, če razmišljate o novem mačjem družinskem članu. Vaša mačka je morda muhasta in uživa v trenutkih osame, ampak garantiramo vam, da bo zagotovo vesela dodatne mačje ali pasje družbe.

Gre za nočne živali

Še ena laž o mačkah. Te velik del dneva in noči prespijo, imajo pa svoje trenutke, ko ne vejo kako porabiti vso odvečno energijo. Mačke so najbolj aktivne proti večeru in zgodaj zjutraj, kar pa ne pomeni, da so nočne živali.

Mačke zmeraj pristanejo na nogah

Tudi to ni res. Res je, da imajo neverjeten občutek za ravnotežje, vendar jih lahko tudi ta kdaj pa kdaj tudi premaga. Čeprav se zmeraj trudijo, da pri skokih in padcih pristanejo na nogah, temu ni zmeraj tako.

Sovražijo vodo

Vsak lastnik mačk ve, da to ne drži, ravno nasprotno. Mačke res ne marajo kopanja, ampak to ne pomeni, da sovražijo vodo. Ko zaslišijo curek vode prihitijo bližje, vanjo rade namočijo tačko ali pa zgolj z zanimanjem opazujejo dogajanje od daleč. Zato sta zanje kuhinja in kopalnica največkrat obiskana prostora v hiši.

So izdajalke

Mačka je žival, ki bo zmeraj ob vas, ne da bi zahtevala kaj v zameno. Če v vas zarije kremplje, to počne zato, ker bi se rada igrala, ne zato, da bi vas poškodovala. Res je, da se tuje mačke težje navadijo na bližino neznanih ljudi, ampak to imajo v krvi. Četudi vam bo vzelo več časa, lahko dosežete, da vas vzljubijo in vam začnejo zaupati.

Kaj spalni položaj vaše živali razkriva o njej?

Povzeto po: VIX

N. P.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo