10 STVARI, KI JIH MORATE SPAKIRATI ZA VSAKO POTOVANJE

nujni pripomočki za potovanje

Dokumenti

Ta točka je verjetno najbolj pomembna. Ne pozabite, da ste v tuji državi na obisku. Znotraj Evropske unije sicer zadostuje osebna izkaznica, izven EU pa nikakor ne morete potovati brez potnega lista. Ne pozabite si tudi pravočasno natisniti letalskih vozovnic. Vse dokumente, ki jih potrebujete za potovanje, spravite v mapo in jo shranite na varno mesto. Ves čas jih imejte pri sebi oz. v ročni prtljagi.
 

Telefon, polnilci in power bank

Pred odhodom preverite, ali ima vsaka elektronska naprava, ki jo prinašate s sabo, svoj ujemajoči par – polnilec. To preverite tako za vaš telefon, kot tudi tablico/računalnik ali fotoaparat. Prav tako preverite, ali potrebujete adapter, saj nimajo vse države enakih vtičnic kakor mi.
 

Higienski pripomočki in osnovna prva pomoč

potovanje higienski pripomočki
 
To je zelo pomemben del. Ne jemljite s sabo velikih steklenic šampona in gela za tuširanje, ampak manjše, potovalne doze. Ne pozabite tudi na gel za razkuževanje (manjša steklenička velikosti 120 ali 250 mL bi morala več kot zadostovati, odvisno od dolžine potovanja) in čistilne robčke.  Ne pretiravajte z ličili; vzemite s seboj le svoja najljubša ličila, za katera veste, da vam pristajajo, vendar nikakor ne pozabite na glavnik/krtačo in zalogo gumic za lase. Obliži, zdravila za alergije, če imate kakšna druga zdravila, ki jih potrebujete – ne pozabite jih doma.
 

Oblačila za vse priložnosti

Včasih je dobro, če pri pakiranju oblačil sledimo preprostemu seznamu, na katerem si obkljukamo tudi, koliko kosov določene vrste oblačila bomo vzeli s seboj:

• spodnje perilo

• nogavice (vedno vzemite s seboj tudi najlonke, saj ne vzamejo skoraj ničprostora, so pa dobra rešitev, kadar vam zmanjka čistih oblačil ali pa je vreme bolj toplo, kakor ste pričakovale)

• hlače (kratke ali dolge, odvisno od vremena)

• majice

• elegantna črna obleka, primerna za vsako priložnost, npr. če boste zvečer šli »na lepše«

• topel, a udoben eleganten pulover, ki ga lahko kombinirate z vsakim oblačilom v vaši potovalki (bela ali črna barva sta zato najboljši)

• šal (ni potrebno, da je debel –tudi moden svilen šal bo zadostoval in ne bo zavzel veliko prostora, poleg tega pa bo dodal piko na i vašim modnim kombinacijam. Pazite le, da ga položite čisto na vrh potovalke, da se ne zmeč)
 

Japonke

Ne glede na to, ali greste na počitnice nekam, kjer imajo plažo ali ne, vedno s seboj vzemite japonke – če ne drugega zato, da vam ne bo treba v tuš z bosimi nogami in da boste lahko v nečem hodili po hotelski sobi.
 

Sončna očala

sončna očala ženska
 
Če očal ne boste vzeli s sabo, obstaja verjetnost, da boste na neki točki v obupu, ko vas bo sonce slepilo že dve uri, kupili poceni očala od uličnega preprodajalca, ki se vam bodo morda polomila še pred koncem počitnic.
 

Vrečke

Vedno imejte s seboj vrečke, saj jih boste potrebovali za različne stvari: toaletne potrebščine, školjke s plaže, umazana oblačila, za katera nočete, da se zmešajo s čistimi oblačili. Poleg tega, če stisnete nogavice in spodnje perilo v vrečko, bodo zavzeli manj prostora v potovalki.
 

Dovoljšnja zaloga energetsko bogatih prigrizkov in vode

Med potovanjem nikoli ne vemo, kdaj bomo jedli naslednji obrok. Okusno kosilo nas morda čaka za vogalom, morda pa bomo naleteli le na drage cene in majhne porcije. Preizkušanje lokalne kuhinje je zagotovo eden izmed najbolj nujnih delov vsakega potovanja, vendar imejte vedno pri sebi žitne tablice, »študetski futr« ali kakšno drugo energetsko bogato hrano, ki se ne bo hitro zdrobila in ne potrebuje stalnega hlajenja. Ne pozabite tudi na redno hidracijo z vodo, še posebej v vročih poletnih mesecih.
 

Zemljevid in vodič po mestu/pokrajini/državi

zemljevid potovanje fotoaparat prenosnik
 
Danes smo vsi že zelo navajeni uporabljati različna spletna orodja za navigacijo, vendar nam ta prav nič ne pomagajo, kadar moramo varčevati s podatki ali pa nam nagaja signal. Za takšne primere je vedno dobro imeti pri sebi tudi kopijo zemljevida v fizični obliki. Še pred potovanjem si lahko na njem z dobro vidnim kulijem ali markerjem označite glavne točke, ki jih želite obiskati, in najkrajše oz. najbolj slikovite poti med njimi.

Vodič po mestu ni nujno potreben v fizični obliki, čeprav je vedno dobrodošla oprema na vsakem popotovanju. Dovolj je, če se pred odhodom dobro poučite o kraju oz. državi, v katero potujemo, tako da ne boste naleteli na nevšečnosti že na poti z letališča v hotel. Dobro je poznati osnovne besedne obrazce za preprosto sporazumevanje, kakor npr. »prosim«, »hvala« in »dober dan« v jeziku države, v katero potujemo. Okviren načrt potovanja si lahko zapišemo tudi v navaden zvezek, skupaj z vsemi osnovnimi dejstvi o državi in uporabnimi frazami, ki nam bodo koristile med potovanjem.
 

Tuje valute

Pred odhodom v tujino vedno preverite, ali lahko v tujini plačujete z evri ali ne. Če ne morete, denar raje zamenjajte doma v svoji banki, saj lahko v tujini plačate višje provizije.
 

In še dodatna, 11. točka: popotniški dnevnik 

Morda se to ne sliši tako pomembno kakor bolj praktične stvari, nujne za udobje in kakovost potovanja, vendar je prav tako pomembno. Ko boste prišli domov, bo to in nekaj spominkov v torbi vse, kar boste prinesli s seboj. Čez dvajset let bodo spomini obledeli – vendar bo čudovito v rokah držati knjigo, polno fotografij, zapisov, vtisov, vstopnic, zemljevidov, podpisov, voščil, kontaktov, risb, skic in med strani zataknjenih pisanih peres in razglednic. Popotniški dnevnik je vaša priložnost, da potovanje ohranite v fizični obliki, oblikovani po vaši meri.  Investirajte vanj zdaj, dokler je še čas, in ga polnite z neprecenljivimi spomini vsakič, ko se odpravite potepat po svetu.

 

A.  K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo