5 RAZLOGOV, ZAKAJ NEHOTE PRIDOBIVAŠ TEŽO

Se ti zdi, da živiš na enak način kot že vrsto leto, pa se vseeno sprašuješ, zakaj nehote pridobivaš težo? Kilogrami gredo postopoma navzgor, ti pa si zmedena in ti ni jasno, kaj se dogaja. Mogoče je kateri izmed spodnjih razlogov tisti, ki vpliva na nenavaden porast kilogramov.

1. Poješ ogromno predelane hrane

Veliko navidez “zdravih” jedi, kot so kosmiči, jogurti in vnaprej pripravljena “raznovrstna” kosila, je v resnici zelo nezdravih, saj gre za zelo predelano hrano, ki naj bi bila glavni vzrok za debelost v Ameriki in drugod po svetu. Pomembno je, da si izbereš čim bolj domačo hrano, za katero veš, da izvira od blizu.

2. Zaužiješ preveč sladkorja

Morda si v določenem obdobju življenja rasla in se razvijala, zato ti sladkor ni prišel do živega – vsaj ne vizualno. Če meniš, da že celo življenje uživaš približno enako količino sladkorja, je razlog, zakaj nehote pridobivaš težo, morda v tem, da ga tvoje telo težje prebavi in porabi. Vsekakor se sladkorju izogibaj, kolikor le lahko.

3. Imaš (pre)rutinsko življenje

8-urni delovnik? Sedeš v avto in se odpelješ domov, kjer se utrujena uležeš pred TV? In potem greš spat in naslednji dan nadaljuješ z rutino. Treba je poskrbeti za rekreacijo. Če drugače ne utegneš, se v službo pelji s kolesom ali pa se odpravi kar peš.

4. Zbolela si

Morda ni kriv tvoj način življenja, lahko je tudi kakšna bolezen. Na to se sicer ne zanašaj, če pa opaziš kakšne nenavadne simptome, pa čimprej obišči zdravnika. Značilne bolezni, ob katerih je glavni simptom hitro pridobivanje teže, so depresija, stres, sindrom policističnih jajčnikov in razne prehranske motnje.

5. Premalo spiš

Kvaliteten spanec je ključen za naše zdravje, to najbrž že veš. Raziskave kažejo, da vsaj 7 ur spanca na noč izboljšuje možnosti za hujšanje kar za 33 %. Če premalo in nekvalitetno spiš, imaš čez dan tudi večji apetit, saj telo potrebuje energijo, da lahko funkcionira. Raje jo zberi s spanjem.

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo