6 NASVETOV, KAKO SE SPOPASTI S SONČNIMI OPEKLINAMI

Poletje s seboj prinaša visoke temperature in željo po rjavi poletni polti. Ob tem je brez dvoma nujno uporabljati ustrezno zaščito proti soncu, v določenem delu dneva pa popolno izogibanje in izpostavljanje. Pretirano izpostavljanje soncu v popoldanskih urah lahko namreč povzroči hude opekline na koži, in sicer že nekaj ur po izpostavitvi. Kako ukrepati v tem primeru? 

Prizadeta koža pordeči in oteče, pojavijo se lahko tudi mehurji. Pri hujših oblikah lahko opekline spremlja tudi glavobol, povišana telesna temperatura ali slabost. V teh primerih je najbolje obiskati zdravniško pomoč, saj poškodba ni več zgolj površinska. V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako doma ublažiti sončne opekline.

Osvežitev kože

Na prizadeto območje kože nanesite čisto brisačo, ki ste jo predhodno navlažili s hladno vodo. Ne pritiskajte preveč, saj je vaša koža v primeru opekline že poškodovana. Pomagal vam bo tudi hladen tuš.

Losjon po sončenju 

Na kožo nanesite kremo za po sončenju, ki jo bo dodatno navlažila. Med najbolj priporočljivimi sta losjona z izvlečki aloe vere ali kalamina.

Pitje vode

S tem boste v telo vnesli za delovanje zelo pomembno tekočino in preprečili dehidracijo telesa.

Mehurjev ne predirajte 

Če je le mogoče, se mehurjev ne dotikajte. V primeru, da mehurji sami počijo, območje previdno očistite z nevtralnim milom in vodo, nanesite antibiotično mazilo in rano prekrijte z nelepljivo oblogo iz gaze. Če se pojavi izpuščaj, prenehajte uporabljati antibiotično mazilo in poiščite zdravniško pomoč.

Vzemite analgetik

V primeru bolečin lahko posežete tudi po analgetikih (naprimer Ibuprofen). Ti vam bodo pomagali tudi pri preprečevanju oteklin.

Izogibajte se soncu

To velja predvsem za obdobje, ko se vaša opeklina celi. Dodatno izpostavljanje soncu bi lahko upočasnilo čas celjenja, prav tako pa bi lahko botrovalo k nastanku še hujših opeklin na vaši koži.

Kljub vsemu pa izpostavljanje sončnim žarkom v mejah normale ni nujno nezdravo. Še več, prinaša tudi marsikatere pozitivne učinke. Zakaj bi se morali vsak dan vsaj 20 minut izpostavljati sončnim žarkom, si lahko preberete TUKAJ.

Povzeto po: Mayoclinic

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo