6 navad, ki se jim je pametno izogniti po kosilu

Po kosilu nam skoraj zmeraj ostane prostor še za nekaj sladkega. Pravijo namreč, da gre sladica v srce, ne v želodec. Obstaja pa tudi veliko drugih navad, ki se jim po kosilu stežka odpovemo.

Lahko bi rekli, da je sladica po kosilu pravi običaj in nekaj, čemur se ne bi smeli upirati. Vedeti pa moramo, da niso vsa sladka živila priporočljiva za uživanje po obilnem kosilu. Tako bi se naj izogibali vročemu čaju in uživanju sadja. Kaj pa ostale navade?       

Kajenje

Ni potrebno posebej poudarjati, da je tobak škodljiv za naše zdravje, še huje pa je, če kadimo v času prebave kosila. Po končanem kosilu se aktivirajo vsi prebavni procesi in hkratno uživanje tobaka te procese le še pospeši, kar pomeni, da se absorbira veliko več nikotina, kot bi se ga sicer. Tobak lahko prav tako preprečuje absorpcijo potrebnih vitaminov in mineralov.

Popoldanski počitek

Spanec takoj po obroku lahko pripomore k povišani kislosti v želodcu in povečuje tveganje za možgansko kap. Popoldanski počitek poskusite zamakniti vsaj za dobri 2 uri po kosilu ali večerji.

Preverite tudi, zakaj bi se morali izogibati spanju na trebuhu.

Pitje čaja

Vroč čaj takoj po obroku preprečuje absorpcijo železa, zato se je temu potrebno izogibati, še posebej v primeru slabokrvnosti ali nosečnosti. Priporočljivo je, da od obroka mine vsaj 1 ura.

Uživanje sadja

Sadje je znano kot odlična sladica, vendar nekateri strokovnjaki poudarjajo, da je najprimernejši čas za uživanje te hrane na prazen želodec, saj to omogoča boljšo absorpcijo hranil in antioksidantov. Čeprav uživanje sadja s polnim želodcem ni škodljivo, se zdi, da lahko zaužitje po obilnem obroku povzroči večjo izgubo hranilnih snovi zaradi prebavnega procesa.

Tuširanje ali plavanje v bazenu

Ko se kopamo, nam telesna temperatura rahlo naraste, zato mora telo v obtok poslati več krvi kot običajno. Pred tuširanjem ali plavanjem naj mine vsaj 30 minut od zadnjega obroka.

Telovadba

Šport po jedi ni priporočljiv. Najbolje je, da to storite pred jedjo ali približno dve uri po njej, saj lahko vadba na poln želodec povzroči kolcanje in slabost, pa tudi poškodbe in krče. V primeru, da nimate veliko časa, se lahko po kosilu odpravite na sprehod, ki vam ne more škoditi.

Povzeto po: Útil e interesante

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo