BI MORALI ZARADI KORONAVIRUSA ODPOVEDATI POTOVANJE?

Glede na to, da se potovanja večinoma načrtujejo vnaprej, zaradi novega koronavirusa vlada panično razmišljanje, da bi morali odpovedati potovanje. Strokovnjaki svetujejo, kako reagirati v dani situaciji in kakšna je stopnja tveganosti.

Novica o možni pandemiji koronavirusa je vzbudila zaskrbljenost, zlasti za tiste, ki so že kupili letalske vozovnice. Bi morali odpovedtai potovanje? Dejstvo je, da se virus hitro širi in so možnosti za okužbo visoke, če ne reagiramo pravilno in pravočasno.

Konec januarja so Centri za nadzor in preprečevanje bolezni izdali opozorilo tretje stopnje  (najvišjo), v kateri priporočajo, da se naj vsi, ki načrtujejo potovanja na Kitajsko, izogibajo obisku omenjene azijske države. Pametno se je izogniti tudi vsem ostalim državam, kjer je koronavirus trenutno v večjem porastu, predvsem nam najbližji Italiji, pa tudi Iranu in Južni Koreji.

Kdo bi se moral izogniti potovanju?

Tisti, ki so iz različnih razlogov najbolj izpostavljeni omenjenemu virusu:

  • Starejši ljudje
  • Osebe z raznimi kroničnimi obolenji
  • Novorojenčki in mlajši otroci nasploh

Kljub temu Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje množične odpovedi že planiranih in plačanih potovanj, saj razloga za takšne ekstremne ukrepe zaenkrat še ni. V vsakem primeru je pametno slediti najnovejšim informacijam in se v skladu z njimi kasneje tudi ravnati.

V primeru, da so vaši leti prestavljeni ali odpovedani, si TUKAJ preberite, kako v takšni situaciji reagirati.

Strah in gospodarska škoda, ki sta posledica pretiranih odpovedi, povzročajo še večjo paniko med populacijo. Prav tako lahko povzročijo izrazit porast predsodkov do prizadetih držav in njenih prebivalcev. Zato razmislite, ali resnično želite odpovedati potovanje.

POZOR: KORONAVIRUS MUTIRAL IN SE ZAČEL PRENAŠATI TUDI NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

Resnica je, da podobno kot drugih virusih, ki so izbruhnili v preteklosti, prepovedi letenja niso zaustavile množičnega širjenja.

Čeprav se lahko izbruh koronavirusa hitro drastično poveča, je potrebno vedeti, da je bistven naš odnos in odziv na simptome. Biti moramo dosledni pri umivanju in razkuževanju rok ter ob simptomih, kot so povišana telesna temperatura, oteženo dihanje in kašelj nemudoma stopiti v stik z osebnim zdravnikom ali obiskati najbližjo urgenco.

Povzeto po: AméricaTV

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo